111 Wapens ingeleverd tijdens Veiligheidsweek

ZAANSTAD – Tijdens de Week van de Veiligheid die van 9 tot en met 15 oktober werd georganiseerd in de stad zijn maar liefst 111 wapens ingeleverd. Inwoners konden straffeloos hun wapens inleveren op het politiebureau in Zaandijk. De wapeninleveractie mag een succes genoemd worden. “Elk wapen dat van straat is draagt bij aan een veiliger Zaanstad en verdere bewustwording over de omvang van het probleem. Alleen al daarom ben ik tevreden over de opbrengst van deze wapeninleveractie,” zegt Burgemeester Jan Hamming.

Totale opbrengst

Naast de 111 wapens zijn er 220 stuks munitie ingeleverd. Er is sprake van een diversiteit aan wapens. Je moet daarbij denken aan kapmessen (4), vlindermessen (8), zwaarden (2), gevechtsbijlen (8), nepvuurwapens en airsoftpistolen (16) en een echt hagelgeweer.

Er zijn vaker wapeninleveracties geweest. Zo was er een landelijke inleveractie in 2021. Toen werden 64 wapens opgehaald. In 2020 was het net als dit jaar een lokaal initiatief. In 2020 werden meer wapens opgehaald dan dit jaar, namelijk 268 stuks.

‘Wapenbezit onder jeugd neemt toe’

Burgemeester Jan Hamming is tevreden met de opbrengst van de actie dit jaar. Wapens horen niet in de samenleving thuis zegt hij. Maar hij ziet ook dat het niet de goede kant op gaat in ons land en stad. “Helaas lijkt het wapenbezit in heel Nederland vooral onder de jeugd de laatste jaren toe te nemen. Ook zijn er nog steeds teveel geweldsincidenten met wapens met soms tragische gevolgen. Het leed dat kan ontstaan is onmetelijk groot en bovendien heeft het grote impact op het gevoel van veiligheid van onze inwoners. Dat vind ik onbestaanbaar en daarom wil ik er alles aan doen om het wapenbezit terug te dringen.”

Preventieve inzet is een belangrijk middel om het aantal geweldsincidenten terug te brengen. Hierbij speelt het onderwijs ook een belangrijke rol. Repressie is daarnaast cruciaal. “We moeten alles in het werk stellen om die incidenten te voorkomen en het aantal wapens op straat naar beneden te brengen”, stelt Hamming. Hij geeft aan dat hierom ook het preventief fouilleren is ingesteld en er een messenverbod geld in de stad.

Foto’s (bron: Zaanstad)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *