17 mei is IDAHOT

17 mei IDAHOT

Vandaag is het de IDAHOT, een afkorting voor Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie. Een dag waarin de LGBTQIA+ organisaties aandacht vragen voor de onwenselijkheid van homohaat. IDAHOT is gekoppeld aan 17 mei omdat op deze dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit van de internationale lijst van ziekten schrapte. Canada begon met een IDAHOT in het jaar 2003. Vanaf 2005 wordt het ook door andere landen gevierd.

De gemeente Zaanstad is een Regenboogstad en wil zich inzetten voor ‘meer veiligheid, zichtbaarheid, weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBTI’s (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen).’ In het beleid is ook aandacht voor LHBTI’s met een andere culturele achtergrond.

Midden in het centrum bij de Gedempte Gracht/Westzijde is een regenboogzebrapad aangelegd, om extra te benadrukken dat Zaanstad een Regenboogstad is. Net als op Coming Out Day wappert vandaag de regenboogvlag. Meer informatie over het LHBTI-beleid vind je op de gemeentelijke website: www.zaanstad.nl (zoekterm ‘regenboogstad’).

In de andere Zaangemeenten is ook de regenboogvlag gehezen.

Video

Het regenboogzebrapad is onlangs helemaal opgefrist. De meeste kleur was er na het vele passerende zware busverkeer helemaal uitgereden. Maar we herkennen nu de regenboog er weer helemaal in. Marten Lynx maakte een korte impressie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *