23 Eerste stenen met bijzonder verhaal

ZAANSTAD – Vanaf 21 april is in het Gemeentearchief in het stadhuis een bijzondere tentoonstelling te zien onder het motto: De geschiedenis ligt op straat. Eerste stenen bij de bouw van panden is hiervan een voorbeeld. Archiefmedewerker Aimée Klerk heeft in de gemeente veel eerste stenen gefotografeerd. Zij selecteerde 23 stenen met een bijzonder verhaal.

In de tentoonstelling worden foto’s van het huidige straatbeeld aangevuld met archiefstukken om iets over de historie van de plek te vertellen. “De eerste steen werd gelegd op 18 juli 1939 door WIllem Simonsz” is een voorbeeld van zo’n eerste steen. In het archief van houthandel Simonsz uit Zaandam wordt WIllem SImonsz teruggevonden in de familiestamboom en in de bouwdossiers die bewaard zijn gebleven zijn tekeningen van de Provincialeweg 230 teruggevonden. Het huis in volle glorie is ook in de Beeldbank te vinden.

De foto’s, (bouw)tekeningen en krantenartikelen uit het archief maken van elke eerste steen een verhaal. Een aanbeveling om de tentoonstelling te gaan zien als je interesse hebt in eerste stenen en de geschiedenis die op straat ligt.

Expositie wordt 21 april geopend en is vanaf die dag te zien in de Publiekshal van het Stadhuis, Stadhuisplein 100 te Zaandam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *