500 mensen lopen mee in fakkeloptocht

Fakkeloptocht tegen oorlog in Oekraïne

ZAANDAMZeker 500 mensen liepen afgelopen zondag mee in de Fakkeloptocht tegen de oorlog in Oekraïne. Doel van de tocht was het betuigen van solidariteit met het Oekraïnse volk dat zwaar wordt getroffen door het grenzeloos geweld van het Russische leger. Voorafgaand aan de tocht spraken burgemeester Jan Hamming van Zaanstad en Anja Gerashchenko, burgemeester van 5 dorpen in het Oosten van Oekraïne.

Afgelopen donderdag waren al enkele vluchtelingen opgenomen in onze stad. Jan Hamming en zijn vrouw ontvingen hen met blauw-gele tulpen. Hamming: “We spraken een aantal vermoeide, geëmotioneerde vrouwen. Moeders die een lange, uitputtende reis achter zich hadden. Hun ogen spraken boekdelen. Daarin zag ik het leed dat ze hebben meegemaakt. En ik zag de zorgen die ze hebben over de familie die ze hebben achtergelaten. De tranen van de vrouwen raakten me.”

Dagelijks vallen er in de hele wereld nog bommen op onschuldige mensen. In alle uithoeken van de wereld. Maar nu dus ook ineens in Europa. Hamming: “Elke dag vallen er onschuldige slachtoffers. Wij willen dit niet!” Om die reden werd de fakkeloptocht georganiseerd. We willen vrede zegt Hamming en “tegelijkertijd willen we laten zien dat de mensen die lijden onder dit onrecht niert alleen staan. Dat zeg ik nu, rechtstreeks tegen iedereen in Zaanstad die is gevlucht voor oorlog: U staat niet alleen! U staat nooit alleen.” Dat is wat Zaankanters, volgens Hamming, laten zien door hulp aan te bieden, spullen in te zamelen, of door bijvoorbeeld de Oekraïnse vlag op te hangen. “Wij willen een wereld waar mensen klaar staan voor elkaar. Waar we samen om mensen in nood heen gaan staan. Waarin we kwetsbaren beschermen.”

De eerste vluchtelingen zijn inmiddels in Zaanstad gearriveerd. Het gaat nog om enkele tientallen, maar dat zullen er snel meer worden. Een flinke logistieke klus, maar volgens Jan Hamming is al eerder aangetoond dat de gemeente het aankan. Hij meent dan ook dat het ook dit keer zal slagen.

Video

RadioTV Zaanstreek liep met de Fakkeloptocht mee en maakte de volgende reportage:

Video

Na afloop van de fakkeloptocht sprak Dustin Benjamins van RadioTV Zaanstreek met Anja Gerashchenko, oud-burgemeester van 5 dorpen in het oosten van Oekraïne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *