Amsterdam gaat aanlegplek cruiseschepen verhuizen

AMSTERDAM – De gemeenteraad van Amsterdam heeft donderdagmiddag een motie aangenomen om de aanlegplek voor cruiseschepen te verhuizen. De motie werd ingediend door D66, PvdA en GroenLinks. De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) past niet in de duurzame ambities van Amsterdam zei Ilana Rooderkerk, fractievoorzitter van D66 Amsterdam.

Amsterdam wil bovendien het aantal toeristen verkleinen en een cruiseterminal zo dicht tegen het centrum aan past niet in dat beleid. “Amsterdam vaart beter zonder cruise”, zei Rooderkerk bij de behandeling van de motie.

Er wordt al bijna 7 jaar gediscussieerd over de enorme cruiseschepen. De luchtkwaliteit van de stad wordt door de schepen aangetast. Amsterdam verdient ook niet veel aan de toeristen, die te kort in de stad verblijven.

Verplaatsing van PTA naar Zaanstad?

De kans dat de Passenger Terminal Amsterdam wordt verplaatst naar Zaanstad is minder waarschijnlijk geworden, omdat PTA dat zelf niet wil. Velsen wordt ook niet een aantrekkelijke optie genoemd. Vier jaar geleden werd de Coenhaven nog als optie genoemd voor de PTA, maar het ketste af op de kosten.

Of er een nieuwe PTA in de buurt komt is nog altijd niet duidelijk. De kans is niet uitgesloten dat er helemaal géén aanlegplek komt in de buurt van Amsterdam, of langs het Noordzeekanaal. In dit geval zou de aanwezigheid van de kolossale cruiseschepen in onze regio tot het verleden behoren.

Bron: Raadsinformatie Gemeente Amsterdam, AT5.

Foto’s RadioTV Zaanstreek

Video RadioTV Zaanstreek

Een kort videootje van cruiseschepen bij de Passenger Terminal Amsterdam (filmpje is gemaakt met oude smartphone, dus een beetje blur zit er in).

Holland America Line met de Rotterdam en de Statendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *