BBB, VVD, GroenLinks en PvdA gaan vorming coalitie onderzoeken

(UPDATE) HAARLEM – BBB, VVD, GroenLinks en PvdA gaan de vorming van een coalitie onderzoeken. Een van de twee formateurs is Ankie Broekers-Knol, die al eerder heeft verkend of coalitievorming met deze vier partijen tot de mogelijkheden behoort. Er wordt nog een tweede informateur toegevoegd.

Als de vorming van een coalitie met deze vier grootste partijen lukt, dan heeft een nieuw provinciebestuur een comfortabele meerderheid in Provinciale Staten van Noord-Holland: 30 van 55 zetels. Alle partijen waar Broekers-Knol heeft gesproken hebben uitgesproken het wenselijk te vinden dat de BBB deel uitmaakt van een te vormen coalitie. Volgens Broekers-Knol geeft een college met BBB, VVD, GroenLinks en PvdA de links-rechtsverhouding in PS goed weer en worden de buitengebieden en het stedelijk gebied daarbij vertegenwoordigd.

Er zullen nogal wat verschillen overbrugd moeten worden. Over die verschillen is tijdens de verkenning met de grote vier gesproken. Niet over het overbruggen ervan. Broekers-Knol: “Het daadwerkelijk overbruggen van de verschillen is aan de partijen zelf, maar wat ik bij alle partijen heb gemerkt is de bereidheid om te komen tot goede oplossingen voor Noord-Hollanders. De vier partijen hebben allemaal gezegd dat ze serieus aan de onderhandelingen willen gaan beginnen.”

UPDATE 14 april 14.40: Bernt Schneiders tweede informateur

Vandaag heeft de Provincie Noord-Holland bekend gemaakt wie de tweede informateur wordt voor de coalitievorming in de provincie, namelijk Bernt Schneiders. Schneiders is directeur van het VSBfonds en was daarvoor burgemeester van Haarlem en van een aantal andere gemeenten. Hij is ook Statenlid geweest in Noord-Holland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *