Beeldengroep Truus Menger (‘Staakt, Staakt, Staakt!) krijgt meertalige toelichting

ZAANSTAD – De gemeenteraad van Zaanstad heeft een motie aangenomen om te bewerkstelligen dat het verzetsmonument van Truus Menger op de Wilhelminabrug te voorzien van een meertalige toelichting. Menger maakte deze beeldengroep ter herinnering aan de Februaristaking 1941.

Met de Februaristaking lieten arbeiders in Amsterdam en omstreken hun ongenoegen blijken over het wegvoeren van Joodse inwoners. De staking begon in Amsterdam op 25 februari 1941, maar waaierde in rap tempo uit over de regio. Op 26 februari 1941 staakten veel Zaanse arbeiders. De Duitser sloegen de staking genadeloos neer.

Nog altijd herdenken we in Amsterdam (bij de Dokwerker op het Daniël Meijerplein) en in de Zaanstreek bij de beeldengroep van Truus Menger de Februaristaking 1941.

Meertalige tekst

Veel toeristen komen met riviercruiseschepen in Zaandam en wandelen langs het beeld. Nu staat daar de tekst in het Nederlands ‘Staakt! Staakt! Staakt!. De politieke vereniging ROSA Zaanstad, initiatiefnemer voor een meertalige toelichting, diende een motie in die raadsbreed werd ondertekend. Daarmee was het al duidelijk dat de toelichting in het Engels, Frans en Duits zal worden toegelicht. Tijdens de raadsvergadering werd de motie dan ook met algemene stemmen aangenomen.

Video

De beeldengroep van Truus Menger op de Wilhelminabrug (archief: RadioTV Zaanstreek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *