Ben ik in beeld? Meer dan 2050 geregistreerde camera’s in Zaanstad

ZAANSTAD – Ruim 2050 geregistreerde camera’s houden in onze stad dag en nacht de omgeving in de gaten. Daarvan zijn er 132 door de overheid geplaatst en de rest door bedrijven (1561) en particulieren (365). In Oostzaan en Wormerland ligt het totaal geregistreerde camera’s op respectievelijk 148 en 112. De aantallen zijn landelijk de afgelopen twee jaar fors gegroeid, blijkt uit informatie van vpngids.nl.

Inmiddels ligt het totaal landelijk al boven de 313.000 (geregistreerde) camera’s, 85.000 meer dan in 2022. Dat blijkt uit gegevens van VPNGids.nl, die gegevens opvroeg uit de politiedatabase Camera in Beeld. Het gaat dus om bij de politie geregistreerde camera’s.

Uit de cijfers blijkt dat vooral bedrijven beveiligingscamera’s hebben geplaatst. In Zaanstad is ruim een derde van alle geregistreerde camera’s  bij bedrijven opgehangen. In Wormerland is bijna de helft van aantal beveiligingscamera’s door bedrijven geplaatst, terwijl het in Oostzaan bijna alleen maar om bedrijfscamera’s gaat (84% van het totaal).

Waarschijnlijk liggen de werkelijke aantallen nog wat hoger, omdat lang niet alle camera’s bij de politiedatabase ‘Camera in Beeld’ zijn geregistreerd.

Ben ik in beeld?

Hoe groot is nu de kans dat een argeloze Zaanse wandelaar wordt gezien door een beveiligingscamera? Als je nagaat dat in Zaanstad per vierkante kilometer bijna 28 camera’s aan het werk zijn, is de kans dat je daar onopgemerkt langs kunt wandelen bijzonder klein. Op diezelfde vierkante kilometer wonen 2.065 Zaanstedelingen. Dus het antwoord op de vraag ‘ben ik in beeld?’ is naar aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid positief.

In Amsterdam ligt de cameradichtheid op bijna 190 camera’s per vierkante kilometer. Wil je buiten beeld blijven dan is een gang naar de hoofdstad niet handig. 😉 Het landelijk gemiddelde is 10 camera’s per vierkante kilometer.

‘Straat permanent filmen is onrechtmatig’

Aleid Wolfsen, voorzitter AP

Videodeurbellen filmen continue de openbare ruimte, niet alleen een tuintje, maar ook de stoep en de straat. Mag dat wel?  Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is dat een onrechtmatige dus illegale actie. Aleid Wolfsen (voorzitter AP) zei in een uitzending van Nieuwsuur in januari 2020 dat gemeenten het permanent filmen door inwoners niet moeten aanmoedigen. “Daar moeten ze mee stoppen”, zei hij letterlijk. Alleen als er concreet iets aan de hand is, als er een gevaar is, mag je de openbare weg filmen zei  Wolfsen. Overigens heeft de AP geen moeite met het feit dat de politie de adressen van de camera’s kent en gebruik van beelden maakt als daar een aanleiding voor is. Beelden die voortkomen uit onrechtmatig gedrag zou de politie echter niet moeten gebruiken vond Wolfsen.

‘Filmen kenbaar maken’

De politie reageerde op de AP in dezelfde uitzending: “Het is toegestaan om opnamen te maken met als doel persoonlijke eigendommen te beschermen. Daarbij is het onvermijdelijk dat een deel van de stoep of straat in beeld komt. Dat is toegestaan mits het proportioneel is en het filmen kenbaar wordt gemaakt.” Zolang mensen zich hier aan houden ziet de politie geen bezwaar tegen videodeurbellen. De politie verwijst voor de regels naar de website van de Autoriteit Persoonsgegevens: Cameragebruik in en om het huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *