Bestemmingsplan Hembrugterrein onherroepelijk

ZAANSTAD – Het bestemmingsplan voor het noordelijk deel van het Hembrugterrein is onherroepelijk. Een mijlpaal is bereikt zegt een trotse wethouder Wessel Breunesse. De komende jaren worden minstens 950 woningen op dit deel gebouwd, ingepast in de groene omgeving. Dat moet gebeuren met respect voor de natuur en voor het industrieel erfgoed op het terrein. Zaanstad en Hembrug Zaandam BV (een samenwerking van ABC Vastgoed, LIFFE NL en Ten Brinke) gaan het plan verder ontwikkelen. Zeker 20% van woningen is bestemd voor sociale huur. Het Hembrugbos wordt gedeeltelijk opengesteld voor het publiek.

Wethouder Wessel Breunesse: “Het Hembrugterrein is een unieke plek, waar in de toekomst wonen, werken, kunst, cultuur en natuur hand in hand gaan. Een groene plek, waar bewoners en bezoekers een deel van het mooie Hembrugbos kunnen bezoeken.” Sabine Renders, de projectdirecteur van Hembrug Zaandam BV, kijkt terug op een lang en intensief proces, maar is tevreden met het verloop. “Mede dankzij de goede samenwerking met gemeente Zaanstad en dialoog met alle ondernemers en bewoners op en rondom het terrein zijn we er in geslaagd om alle belangen zo goed mogelijk te borgen in dit bestemmingsplan. Dit blijkt uit het feit dat er geen Raad van State zitting nodig is”, aldus Renders. Ze stelt verder dat ze dit duurzame proces zal vervolgen voor de herontwikkeling van het zuidelijk deel van het Hembrugterrein.

Dit najaar start men met stedebouwkundig plan

Dit jaar nog worden de eerste omgevingsvergunningen voor de nieuwbouw ingediend. Dan zullen daarna de eerste terreinen bouwrijp worden gemaakt. Het wachten is nog even op een convenant tussen de gemeente Zaanstad, Hembrug Zaandam BV, Port of Amsterdam, havenbedrijven Westpoort en ORAM. Op basis van dat convenant wordt in het najaar gestart met het stedebouwkundig plan voor het zuidelijk deel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *