Bewoners van de Zaanweg in Wormerveer ervaren al jarenlang overlast door twee bootwrakken

WORMERVEER – Het zal de bewoners van de Zaanweg ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat er al jarenlang twee zeilboten in het water bij de Spoorkade, ook wel bekend als het parkeerterrein langs de Zaanweg, liggen. Deze zeilboten zijn al ongeveer tien jaar aanwezig. De persoon die de boten heeft aangeschaft, kreeg toestemming van de gemeente om ze daar aan te meren. Echter, gedurende al die jaren is er niets aan gedaan. De boten verkeren steeds meer in verval, met delen van de mast die afbreken en touwen die regelmatig breken.

De bewoners van woonboten in de omgeving moeten telkens nieuwe touwen bevestigen om te voorkomen dat de boten losraken en schade aanrichten. Onze verslaggever, die ook een boot in de Zaan heeft, heeft zelf meegemaakt dat de boten weer los lagen omdat de touwen braken. Dit roept de vraag op: hoe kunnen nieuwe touwen zo snel breken? Het antwoord is dat de boten verzadigd zijn met water, waardoor er een gewicht van enkele honderden kilo’s aan één touw hangt. Vaak worden goedkopere touwen gebruikt, omdat duurdere exemplaren erg duur zijn.

Uiteenlopende verhalen

We hebben met verschillende mensen gesproken om te achterhalen van wie de zeilboten zijn, maar er zijn uiteenlopende verhalen. Tot op heden is het nog steeds onduidelijk wie de eigenaren zijn. Op 22 augustus 2023 hebben we contact opgenomen met de gemeente Zaanstad om duidelijkheid te krijgen. Ondanks meerdere gesprekken met medewerkers van verschillende afdelingen, konden ze geen informatie verschaffen over de eigenaren van de zeilboten.

Uiteindelijk heeft de afdeling vergunningen ons verteld dat er nummers zijn toegewezen aan de kade in Wormerveer. Volgens deze nummers hoort boot Piet bijvoorbeeld op nummer 1 te liggen, maar dat is niet het geval. Er is geen duidelijkheid meer over welke boot op welke plek hoort te liggen. De gemeente erkent dat er boten zijn die daar niet thuishoren, waaronder ook de genoemde zeilboten.

Voorlopig geen actie

Toen we vroegen waarom er niets aan wordt gedaan, grapte deze medewerker dat de havendienst te druk en onderbezet is. Ze willen geen moeite doen om dit op te lossen. Bovendien moet, als deze twee zeilboten moeten worden verwijderd, de mast eraf, omdat de Coenbrug over de A8 kapot is en het komende jaar niet gerepareerd zal worden. Deze medewerker was vriendelijk en bedankte ons zelfs voor het bellen, en wenste ons een fijne dag toe.

Voor de buurtbewoners van de Zaanweg lijkt het erop dat deze zeilboten voorlopig met golven en veel wind, wat ook veel herrie met zich meebrengt, nog zullen blijven liggen. Het advies is om klachten bij de gemeente te blijven indienen, want uiteindelijk moeten ze er iets mee doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *