Bewonerscomité heeft geen zin in 29 meter hoog blok aan de Westzijde 24-36

ZAANDAM – Bewonerscomité De Boeg en Het Luchthuis heeft in een brief aan de gemeenteraad haar onvrede geuit over een bouwplan aan de Westzijde 24-36. Het gaat om een plan van projectontwikkelaar Midvast. De te bouwen appartementen komen in een blok van 29 meter hoog (9,5 bouwlaag). “Dat is verschrikkelijk hoog”, vindt het bewonerscomité. De bewoners hopen dat de gemeenteraad wel rekening houdt met de alternatieven die door hun zijn aangereikt.

Volgens de bewoners krijgen de appartementen De Boeg (tegenover het bouwplan) en Het Luchthuis (er naast) last van het te bouwen woonblok. De projectontwikkelaar heeft het plan wel enigszins aangepast, maar de afname van het volume noemt het bewonerscomité ‘zeer gering’. De ontwikkelaar vindt de afname een ‘grote hap uit zijn economisch model”. Daarmee zijn de bewoners het oneens. Volgens het comité kan de afname nog slim worden opgevuld. Ze schrijven aan de raad dat dit kan door: “…bijvoorbeeld een paar tiny houses te plakken aan het gebouw. Dan heb je gelijk het eventuele probleem ondervangen dat hangjongeren het te creëren parkje gaan bezetten en er komt een beetje historie terug langs de Zaan.”

‘Onze Zaan: een gemiddeld kanaal’

Midvast neemt de alternatieven van de omwonenden niet serieus. Zo betreuren ze het dat twee monumenten moeten worden gesloopt, maar een oude plataan mag blijven staan. Door die boom moet er volgens Midvast in de hoogte worden gebouwd. De bewoners stellen dat dit ‘onwaar’ is. Het woongenot van omwonenden wordt aangetast. Bovendien vinden de bewoners dat een belangrijk stuk erfgoed, te weten onze Zaan in het plan van Midvast wordt gedegradeerd tot een gemiddeld kanaal in pak weg Zuidoost Groningen.

De bewoners hopen dat de gemeenteraad rekening houdt met hun belangen. Zo wijzen ze erop dat in de beleidsnota’s van de gemeente wordt uitgegaan van 7 of 6 bouwlagen. De alternatieven van bewonerscomité De Boeg en Het Luchthuis gaan daar ook van uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *