Brugdek tijdelijke Zaanbrug op zijn plek gehesen (video)

Wormerveer/Wormer – Janson Bridging is druk bezig om het brugdek (het val) voor de tijdelijke Zaanbrug op zijn plek te hijsen. Naar het zich laat aanzien wordt deze klus nog niet vannacht geklaard, maar zaterdag in de loop van de dag. De val wordt met één drijvend dok op zijn plek gehesen..

Het op zijn plek hijsen van het val is een precies klusje en goed te volgen vanaf de Zaanweg. Rond middernacht hing de brug horizontaal boven de plek waar moet worden ingehesen. De aannemer vertelde onze verslaggever dat het brugdek nu eerst in verticale stond wordt gehesen. Daarna wordt hij geplaatst. Het verticaal hijsen wordt zaterdag gedaan. dan worden ook de laatste handelingen verricht. De werkzaamheden moeten in de loop van zondag volgens planning in elk geval helemaal klaar zijn.

Ongebalanceerde val

De brug is ontwikkeld door Janson Bridging, een bedrijf dat regelmatig wordt ingezet om beweegbare bruggen te bouwen, ook als tijdelijke voorziening zoals nu met de Zaanbrug

Bijzonder aan de tijdelijke brug is dat de val ongebalanceerd is. Hij moet dus op een andere manier in beweging gezet worden. Dat gebeurt met een hydraulisch systeem. Bijzonder is verder dat het hydraulisch systeem de accu’s voor de electrische voorziening op het moment dat het in werking treedt automatisch oplaadt. Door die werkwijze was het voor Liander niet nodig om extra elektriciteitsleidingen naar de tijdelijke brug aan te leggen.

Stremming scheepvaart

Het scheepvaartverkeer is gestremd tot en met zondag. In de loop van maandagochtend wordt het scheepvaartverkeer hervat.

UPDATE vrijdag 24 juni 24.00 uur: De werkzaamheden voor vandaag zijn beëindigd. Zaterdag volgt de volgende fase.

Brugdek tijdelijke Zaanbrug wordt ingehesen

Video

RadioTV Zaanstreek-verslaggever was aanwezig bij de inhijsen van het val. Hij maakte de volgende korte videoreportage (dronebeelden in de video zijn van Michel Schermer):

Dronebeelden Michel Schermer

Fotograaf Michel Schermer maakte met een drone op grote hoogte boven de Zaan foto’s van het invaren van het val. Beelden die wij graag met jullie delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *