Buslijn 69 vaak te druk, reizigers houden geen rekening met elkaar

STREEK – We ontvingen berichten over buslijn 69 die van Krommenie naar Zaandam rijdt en vice versa. Deze bus schijnt erg druk te zijn, met mensen die soms niet eens mee kunnen. Vandaag besloten we om dit te onderzoeken, omdat verslaggever Dustin naar het Zaans Medisch Centrum moest. Om 12:30 vertrokken we vanaf de bushalte Station Wormerveer richting het Zaans Medisch Centrum. De rit duurde ongeveer een half uur.

Aangekomen bij de bushalte Station Wormerveer, moesten we 5 minuten wachten, maar er kwam geen bus. We keken op de 9292OV app en zagen dat de bus 3 minuten vertraging had. Dat kan gebeuren, dus wachtten we nog 3 minuten. Toen we opnieuw op de app keken, was de vertraging opgelopen tot 7 minuten. Na 7 minuten wachten zagen we eindelijk de bus naderen. Bij aankomst op de halte zagen we dat de bus overvol was. Er waren zelfs twee kinderwagens die veel ruimte innamen. Uiteindelijk vond ik met mijn krukken een plekje.

Wat opviel, was dat mensen totaal geen rekening hielden met mensen met een handicap of mobiliteitsproblemen. Uiteindelijk arriveerde ik bij de halte Lelistraat in Koog aan de Zaan, waar mijn vader op me stond te wachten. Hij moest ook naar het ziekenhuis en heeft moeite met lopen, maar daar werd geen rekening mee gehouden. Mensen bleven gewoon op hun plek zitten.

Aangekomen bij de Westerwateringtunnel bushalte, stond er een meneer met een rollator te wachten. Mensen met kinderwagens bleven gewoon staan en de man moest vragen of ze aan de kant wilden gaan. Uiteindelijk vond hij een plekje. Bij Zaandam Station werd de bus leger, maar er bleven nog enkele mensen achter.

Bij het Zaans Medisch Centrum stapten we uit en bezochten onze afspraak. Bij terugkomst op de bushalte van het Zaans Medisch Centrum wachtten we ongeveer 10 minuten, en de bus arriveerde op tijd. Opnieuw zat de bus vol en niemand hield rekening met mensen met beperkte mobiliteit. Ik vond uiteindelijk weer een plekje, evenals mijn vader.

Op weg naar Krommenie probeerden mensen bij verschillende haltes in te stappen, zelfs als de bus al vol was. Bij de Westerwateringtunnelhalte stond weer een menigte te wachten. De bus zat eigenlijk al te vol, maar de chauffeur liet mensen toch instappen. Dit zou gevaarlijk zijn als er brand uitbreekt, omdat de deuren problemen hadden en slechts gedeeltelijk opengingen. De bus reed door naar de Lelistraat bushalte in Koog aan de Zaan, waar mijn vader moest uitstappen. De chauffeur merkte niet op dat meer mensen wilden uitstappen, dus ik moest roepen om zijn aandacht te trekken.

Uiteindelijk was het duidelijk dat buslijn 69 inderdaad veel te druk is. Er zouden meer bussen moeten worden ingezet of grotere bussen moeten worden gebruikt. We hebben Connexxion om een reactie gevraagd, maar hebben nog geen antwoord ontvangen. Helaas lijkt er waarschijnlijk niets te veranderen, aangezien EBS vanaf december de busverbindingen in de Zaanstreek gaat beheren.

Fotobron Connexxion en archief RadioTV Zaanstreek

4 reacties

  • Dit gebeurt bijna elke dag. Misschien een idee om er meer te laten rijden plaat van 2 per uur

  • Vanaf 10 december rijdt lijn 69 vanaf station Zaandam via het centrum en Zaans Medisch Centrum via het ’t Kalf langs de Zaanse Schans en de Guisweg naar Krommenie.
    Dus 20 minuten langer onderweg naar Wormerveer en Krommenie.

    • Dank je wel voor jouw reactie. Inderdaad, de bus rijdt door naar de Zaanse Schans. Dit baart de buschauffeurs ook zorgen, omdat er ook haltes komen te vervallen. Wij gaan hier vragen over stellen bij EBS. Als we iets van hen horen, zullen we een nieuw artikel maken.

      • Niet bij EBS informeren, maar bij de vervoers regio Amsterdam deze wijze mensen hebben besloten dat de 69 niet meer over de provinciale weg parallel langs het spoor mag rijden om geen reizigers uit de trein te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *