CBS Tamarinde krijgt duurzaam en sprookjesachtig schoolplein (video)

ZAANDAM – Al weken zijn de mensen van de firma ‘Grijs kleurt Groen’ druk bezig met het realiseren van een enorme metamorfose voor het schoolplein van CBS Tamarinde. Sprookjesachtig wordt het en de firma maakt gebruik van duurzame materialen. Als alle bouwwerkzaamheden zijn verricht breekt de volgende fase aan. Dan worden namelijk, misschien met sponsoring van de gemeente, bomen geplant. De bedoeling is om alle bouwwerken te laten opgaan in een groene oase.

RadioTV Zaanstreek was vanmiddag, naar aanleiding van een tip, even op het plein aanwezig om meteen al te zien dat de scholiertjes veel plezier beleven aan wat er nu al is gerealiseerd. Een deel is nog afgeschut met hekken, daar wordt nog volop gebouwd. Een traditioneel schoolplein is het allerminst. De bevlogen Jan de Vries, eigenaar van Grijs kleur Groen uit Enkhuizen, heeft een prachtig plan met de school en de buurt besproken. Zo zijn er twee kasteeltorentjes die verbonden worden met een hangbrug. Een echte waterpomp geeft de scholieren de mogelijkheid om water op te pompen. Die pomp werkt echt. Via een hele lange pijp wordt van grote diepte grondwater opgepompt. Dat is natuurlijk prachtig en werd vanmiddag ook uit en te na uitgeprobeerd. Daar is ook een keukentje waar de kinderen kunnen klooien met water en zand en een ijsloket.

Op de plek waar nog volop ontwikkeld wordt komt een pannakooi voor de kids die willen voetballen. Verder wordt nog een klimhut gebouwd. Al met al een flinke onderneming die al in de zomervakantie is gestart.

Grijze wereld groener maken

Jan de Vries liet zich in Berlijn inspireren. Op de website verhaald hij over de Prinzessinnengarten, een buurttuin die verrees op de puinhopen van een in de oorlog vernietigd warenhuis. De Vries denkt dat hij met zijn kwart eeuw ervaring op het gebied van ecologische landschapsinrichting en natuurspelen een bijdrage kan leveren aan het groener maken van de wereld. En inderdaad, je ziet het in Zaandam ook gewoon gebeuren. Als in het voorjaar al het ingezaaide goed gaat groeien en bloeien zal het schoolterrein en dit kleine postzegeltje in de Bomenbuurt een groene oase worden. Dat is precies wat de expert in stadsnatuur wil bereiken.

De toegankelijkheid van het plein voor buurtkinderen is nu nog gegarandeerd tot 20.00 uur ’s avonds. Waarschijnlijk zal dat als alles klaar is wel zo blijven. Het gedeelte waar nu nog aan gewerkt wordt, krijgt twee paden die aansluiten op de omgeving. Groen is namelijk goed voor alles en iedereen, schrijft De Vries op zijn website: grijskleurtgroen.nl.

Alle materialen zijn duurzaam

Er is nogal wat materiaal gebruikt met het omtoveren van het schoolplein en al dat materiaal is duurzaam. Stenen die vrijkwamen bij projecten in Hoorn, tegels die uit een stadstuin komen. Kunstwerkjes van scholieren die in het oude schoolplein waren opgenomen en nu een plek hebben gekregen in de opgemetselde plantenbakken langs de school en in de kasteeltorens. Hout is afkomstig van pallets. De bomenstammen die op het plein zijn gebruikt, al het hout, is Europees. Kastanjehout, hout van de Robinia (een van de duurzaamste en hardste Europese houtsoorten).

De materialen voldoen allemaal aan de normen zoals die zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dan hebben we het over NEN-normen waaraan alles en dus ook de bouwwerken moeten voldoen. Nadat een attractie af is volgt eerst een keuring. Dat is allemaal van belang om de kinderen veilig te laten spelen, zegt Jan de Vries.

Niet alleen aan de Jonge Arnoldusstraat wordt een fraai project uitgevoerd. Grijs kleurt Groen is ook bezig geweest bij de CBS Tamarinde aan het Schaarsven in Zaandam. De verwachting is dat de firma bij vergelijkbare projecten in de Zaanstreek betrokken zal worden.

Video

RadioTV Zaanstreek-verslaggever Dré Prijs maakte met zijn smartphone een kleine reportage van de werkzaamheden bij CBS Tamarinde. In HD te bekijken.

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *