Code rood stevige zomerstorm op komst live blog

Het KNMI heeft voor woensdag code rood afgekondigd. Er wordt onstuimig weer verwacht. Harde windstoten en flinke regenval kunnen leiden tot schade en stremmingen in het verkeer. Bij code rood worden mensen opgeroepen om extra alert te zijn, en blijf binnen als dat kan.

De zomerstorm kan een spelbreker zijn voor evenementen, zoals markten en kermissen. Het treinverkeer is zojuist plat gelegd. Voor het autoverkeer is de combinatie van harde windstoten, rondvliegende objecten en zware, het zicht belemmerende regen funest. De ochtendspits van woensdag zou dan ook wel eens een zware kunnen worden.

08:30

Inmiddels rijdt Connexxion met vertraging in de Zaanstreek. Houd rekening met uitval van bussen en vertragingen.

08:58

Bel alleen 112 als dat nodig is. De meldkamer heeft het al druk met meldingen. Het verzoek is om alleen 112 te bellen in geval van nood.

09:07

Inmiddels is er in heel Noord-Holland een NL Alert verstuurd. Bel alleen 112 voor spoedgevallen, aangezien de meldkamer overbelast is.

09:49

De meldkamer van Noord-Holland dreigt overbelast te raken doordat veel mensen 112 bellen voor omgewaaide takken of trampolines. Hierdoor kunnen mensen die echt hulp nodig hebben later geholpen worden, waardoor levens in gevaar kunnen komen. Een woordvoerder heeft dit laten weten. De meldkamer in Haarlem bedient ook de regio Zaanstad. Bel alleen 112 als er levens in gevaar zijn, bijvoorbeeld bij een omgevallen boom zonder gewonden of levensbedreigende situaties. Bel in dat geval de gemeente.

16:37

De storm is inmiddels voorbij en de gemeente en hulpdiensten zijn nu druk bezig met het opruimen van alle omgevallen bomen. Staatsbosbeheer adviseert om je wandeling in het bos uit te stellen, aangezien er nog veel loshangende takken zijn die kunnen vallen. Ook kan de avondspits erg druk worden, dus houd rekening met aanzienlijke vertraging op de weg.

16:40

De NS meldt dat er voorlopig geen treinverkeer mogelijk is in Noord-Holland, wat ook geldt voor Zaanstad. Het is nog niet duidelijk wanneer het treinverkeer weer kan worden hervat, omdat ProRail eerst alles moet inspecteren om te controleren of het spoor en de bovenleidingen in goede staat zijn. Het kan zijn dat er bomen op het spoor liggen, maar er kunnen ook bomen op de bovenleidingen liggen die eerst moeten worden verwijderd voordat het treinverkeer kan worden hervat. Ondertussen rijden de bussen in Zaanstad weer volgens de dienstregeling. Later vandaag zullen we een update geven over wat er allemaal in de Zaanstreek is gebeurd. We zullen deze informatie verwerken in een apart artikel. Hierbij sluiten we de liveblog af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *