Deel Guisveld dicht voor vaarverkeer tijdens broedseizoen

Deel Guisveld dicht voor vaarverkeer tijdens broedseizoen

ZAANSTAD – Op verzoek van de gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland gaat waterschap Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tijdens het broedseizoen (1 maart tot 1 juli 2025) een deel van het natuurgebied Guisveld afsluiten voor vaarverkeer. Dat gaat gebeuren door middel van fysieke afsluitingen (balken en palen). Het verzoek past binnen de uitvoering van de gebiedsvisie Polder Westzaan.

De visie voor dit gebied geeft aan hoe we de komende 20 jaar moeten omgaan met landbouw, natuur, water en recreatie in de Polder Westzaan. Een van de doelen is om de populatie weidevogels te laten groeien. Dat kan alleen als deze vogels in het gebied ongestoord kunnen broeden.

Vaarverkeer verstoort broedende weidevogels. Volgens de gebiedsvisie schrikken vogels van gemotoriseerde bootjes, die soms flink doorvaren (bij gebrek aan handhaving) waardoor vogels kunnen worden overvaren. Vogelaars die denken weidevogels te kunnen spotten door met een kano of roeibootje het veld in te gaan, hebben pech gehad, want het vaarverbod geldt ook voor hen en voor suppers.

Rooswijk Noord

Het vaarverbod geld voor het stukje Guisveld net boven Rooswijk Noord en ligt tussen de Noorder Watermolensloot en Zuidersloot. Negen afsluitingen worden gerealiseerd. Er komen omleidingsroutes om het afgesloten gebied heen. Zaandijkers in Rooswijk Noord moeten omvaren via de sloot aan de Benjamin Brittenstraat (zuidelijke richting) om dan rechtsaf te slaan langs de Hendrik Andriessenstraat naar het Guisveld. Dat kan ook in zuidelijke of noordelijke richting via de sloten langs de Claude Debussystraat en het Herman Broodhof. Ga je zuidelijk dan sla je ook uiteindelijk af naar rechts richting natuurgebied. Ga je noordelijk dan moet je rechts aanhouden achter het Frans Marspad de Zuider Watermolensloot. En dan zigzaggend parallel aan de spoorlijn naar het brede water van De Watering. Mensen die in aan het water wonen in Rooswijk Noord kunnen deze optie ook gebruiken, als ze het noordelijk deel van het Guisveld willen bevaren.

Inloopbijeenkomst

De gemeente Zaanstad en provincie Noord-Holland organiseren een inloopbijeenkomst op woensdag 29 januari in Het Saenredam (Elvis Presleystraat 1, Zaandijk). De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Het gaat om een openbare bijeenkomst. Aanmelden kan via: m.wierda@zaanstad.nl.

In het najaar wordt bekeken of de afsluiting zin heeft gehad. Als dat het geval blijkt te zijn wordt beoordeeld of het Guisveld ook de komende jaren gedeeltelijk wordt afgesloten tijdens het broedseizoen.

Klein stukje Guisveld

Het gebied dat wordt afgesloten tijdens het broedseizoen is bij benadering een zesde deel van het hele natuurgebied. De Watering doorsnijdt het hele gebied van Noord naar Zuid en aan weerskanten van deze behoorlijke brede sloot liggen ook veel percelen weiland waar in het verleden de weidevogels in grote getalen hun eitjes warm hielden tot het kroost zich eruit tikte. Bij voorbaat is dus de vraag legitiem of de maatregel die nu getroffen wordt wel soelaas zal bieden. Want op De Watering mag gevaren en gesupt worden dat het een lieve lust is. Handhaving van de maximum snelheid is al jaren een probleem en gebeurd maar mondjesmaat. Verder is hier en daar de kwaliteit van het gebied voor weidevogels verminderd door verruiging. Wij hebben in elk geval nog nooit een grutto een nest zien bouwen aan een rietstengel. Verruiging en boomopstand hebben zeker een effect op de weidevogelpopulatie.

Uiteraard zal de afsluiting een effect hebben op de weidevogelstand in het gebied. Maar om dat nu al na het broedseizoen te gaan evalueren lijkt veel te snel. De gemeente en provincie kunnen beter nu bij voorbaat kiezen voor een afsluiting voor bijvoorbeeld de komende vijf jaar tijdens het broedseizoenen en na die periode evalueren of het zin heeft. Een dergelijk besluit past prima in de tijdspanne waarbinnen de gebiedsvisie is wordt uitgevoerd, namelijk 20 jaar.

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *