Democratisch Zaanstad kondigt agenda initiatief aan rond Zaanbrug-incident

ZAANSTAD – Democratisch Zaanstad komt met een agenda initiatief rond de communicatieproblemen tussen Meldkamer en brugwachters. Dit naar aanleiding van het zoveelste incident waarbij hulpverleners voor de Zaanbrug moesten wachten, terwijl via de Meldkamer was gevraagd de brug voor hen dicht te houden zodat zij konden passeren. De aankondiging van duoraadslid Sebatiaan Neele van Democratisch Zaanstad kwam nadat Dustin Benjamins, burgerhulpverlener, aandacht had gevraagd in Zaanstad Beraad voor het probleem.

Benjamins werd vorige week zelf geconfronteerd met een open brug terwijl hij was opgeroepen voor een reanimatie in Wormer. Hij sprak in Zaanstad Beraad zijn verwondering uit over het feit dat naar aanleiding van dit incident door de gemeente was toegezegd dat het zou worden uitgezocht en al vrij vlot daarna werd aangegeven dat het nooit meer zou gebeuren. Afgelopen woensdag was het echter weer raak. Twee keer op één dag.

Communicatieprobleem

Duidelijk was volgens Benjamins dat het schort aan de communicatie tussen Meldkamer, hulpdiensten en brugwachters. Hij suggereerde op een vraag van een van de raadsleden, dat in geval van een incident zowel de Prins Clausbrug als de Zaanbrug gesloten moeten blijven om hulpdiensten te laten passeren. Hij vroeg hier expliciet aandacht voor, omdat met de tijdelijke Zaanbrug het probleem nog veel groter kan worden, omdat het open en sluiten van de tijdelijke brug meer tijd in beslag zal nemen.

Eerder vroeg Democratisch Zaanstad al om het terugplaatsen van brugwachters op de bruggen. “In het verleden hoorden brugwachters op de brug hulpdiensten aankomen. Uit zichzelf besloten ze dan om even te wachten om te zien of ze hun brug moesten passeren”, zei Benjamins eerder vandaag. De bediening op afstand geeft in elk geval deze mogelijkheid niet.

Hoe de problemen worden getackeld is nu even afhankelijk van hoe het agenda initiatief van Democratisch Zaanstad gaat lopen. Duidelijk is wel dat de problemen snel moeten worden opgelost, omdat de risico’s op een fatale afloop te groot worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *