Demonstranten willen een vrij Palestina en spreken afkeuring uit over concessie busonderneming EBS

ZAANDAM – Een drukte van belang was het bij het stadhuis, waar zich een grote groep mensen verzamelden om deel te nemen aan de demonstratie tegen het geweld van Israel tegen de Palestijnen in Gaza en op de Westoever. Luidkeels werd duidelijk gemaakt dat Palestina vrij moet zijn. Maar het bleef niet alleen bij een schreeuw om vrijheid. Ook werd duidelijk dat men niet wil dat in de Zaanstreek ‘aparheidsbussen’ gaan rijden. De concessie die EBS ten koste van Connexxion binnensleepte moet ongedaan worden gemaakt.

Er zijn geen woorden voor de beelden die we dagelijks binnen krijgen via allerlei zenders, waarin we zien tot welke verschrikkelijke middelen Israël zich wendt om Hamas te vernietigen. De ‘nevenschade’ zijn Palestijnen die niets liever willen dan in vrijheid leven, helemaal niet uit zijn op welk conflict dan ook, maar al decennia onder de knoet moeten leven van een bezetter die ze liever kwijt dan rijk is. De ‘nevenschade’ neemt Israël op de koop toe. Inmiddels zijn al duizenden Palestijnen slachtoffer geworden, waaronder duizenden kinderen.

Edson Olf, lijsttrekker van Bij1, was duidelijk in zijn bewoordingen. Hij noemde Israël een ‘apartheidsstaat’. “We weten dat er sprake is van huizenroof. We weten dat er sprake is van vernieling. We weten dat er sprake is van beroving. We weten dat er sprake is van etnische zuivering. We weten dat er mensen woorden vermoord. We weten dat Israël een apartheidsstaat is.” Wat de Palestijnen moeten doorstaan noemt hij niet alleen droevig, maar kwalijk, geweldadig en schandalig. Volgens Olf leven we in een land dat niet alleen medeplichtig is aan deze dehumanisering, maar het ook legitimeert. “Door dit decennia lang toe te staan, heeft Nederland en andere westerse landen Israël vrij spel gegeven om mensenrechten te schenden.” De slachtoffers die nu vallen zijn volgens Olf slachtoffers van kolonialisme.

Apartheidsbussen

Dorien Ballout, bestuurslid van de Stichting Diensten- en Onderzoekcentrum Palestina, ging uitgebreid in op de lokale kwestie, namelijk de concessie voor het busvervoer in de Zaanstreek aan EBS. EBS is een volle dochter van het Israëlische bedrijf Egged. Egged staat op de VN-lijst voor mensenrechtenschending in Palestina. Dat zijn bedrijven die een bijdrage aan de kolonisatie van de Westelijke Jordaanoever. “Wij vinden het heel vreemd dat een dergelijk bedrijf wordt toegelaten tot een concessie. Men zegt dat een garantie is afgegeven, maar de check die er aan vooraf gaat kijkt helemaal niet naar mensenrechten. Dat zou volgens het Europese Aanbestedingsrecht wel gewoon moeten”, aldus Ballout. Waaruit blijkt dat EBS fout bezig is in Palestijnse gebieden? Ballout: “EBS is een heel belangrijke schakel in het nederzettingenbeleid. Ze vervoeren kolonisten van Israël naar de illegale nederzettingen. Dat zijn dan bussen die alleen voor kolonisten zijn. Verboden voor Palestijnen. Ze rijden op wegen die op Palestijns grondgebied zijn aangelegd, maar waar Palestijnen zelf niet op mogen rijden. Dus dat is pure apartheid.” Er gaat een massa geld naar de concessie, honderden miljoenen stelt Ballout. Ze noemt dat gewoon een schande.

Niet eenvoudig terug te draaien

De concessie is al aan EBS verleend en de busonderneming is bezig om een remise te bouwen, bussen aan te schaffen en personeel aan te trekken. Is zo’n concessie wel zo makkelijk terug te draaien. Naar Nederlands recht wordt dat moeilijk. Fractievoorzitter Melchior Mettens van de Partij voor de Dieren onderkende dat terug draaien niet zo maar kan. Maar hij hield zijn gehoor voor dat zijn partij in elk geval verder onderzoek zal gaan doen naar EBS. Hij sluit niet uit dat in de nabije toekomst de gemeente Zaanstad de concessie zal heroverwegen als blijkt dat er veel mis is met de onderneming of het moederbedrijf in Israël.

Video

RadioTV Zaanstreek volgde de demonstratie en maakte een video-impressie. We spraken met Dorien Ballout bestuurslid van de Stichting Diensten- en Onderzoekcentrum Palestina.

De demonstratie werd georganiseerd door BIJ1 (Zaanstad), BDS Nederland, de Palestijnse Gemeenschap Nederland en Palestijns Huis. Tijdens de demonstratie waren ook DENK en de Partij voor de Dieren aanwezig.

Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *