Dorpsraad Krommenie is snelle motorboten beu

KROMMENIE – De Dorpsraad Krommenie is klaar met motorboten die de snelheidslimieten op het water overtreden. Dat blijkt uit een brief die aan burgemeester Jan Hamming is gericht. “Wij verzoeken u dringend, op de eerste plaats om ernstige ongelukken te voorkomen, maar óók om een halt toe te roepen aan de verstoring van openbare orde en schade aan de natuur en de overlast voor omwonenden en anderen in het kader van openbare orde en veiligheid…”

De Dorpsraad Krommenie wil meer controle en handhaving op vaarbewijzen, vaarsnelheid, leeftijd, zwemvest, dodemanskoord. Dat is een eerste logische en ‘keihard noodzakelijke eerste stap!’

Snel varende motorboten is Krommenieërs al jaren een doorn in het oog. Er is vrees voor aantasting van de natuurgebieden in het buitengebied van het dorp, maar ook voor ongelukken tussen racemotorboten en kanoërs of kinderen op supplanken. “Een onmogelijke en zeer gevaarlijke combinatie”, schrijft de Dorpsraad aan Hamming. Alle zorgen zijn meermaals gedeeld met de gemeente. Het leverde een gewillig oor op en ‘aandachtvragen’. Desondanks gebeurde er maar weinig.

Speerpunt

Inmiddels is de overlast door speedboten ook een speerpunt van de Dorpsraad, meer in het bijzonder van de Werkgroep Natuur. Er is wel enige actie aan het gemeentelijk front. De invoering van een registratieplicht voor motorboten wordt overwogen en mogelijk komt er een pilot om over te gaan tot het afsluiten van delen van dorpen en natuurgebieden. Verder is er sprake van een mogelijke intensivering van de handhaving en op de wat langere termijn wellicht het invoeren van elektrisch/duurzaam varen. Zaken waarvoor de Dorpsraad zelf heeft gepleit.

Goede bedoelingen, die nog omgezet moeten worden in concreet beleid dat uitgevoerd wordt. Want in de brief van de Dorpsraad Krommenie lezen we dat bij mooi weer vanaf het vroege voorjaar tot een groot deel van het najaar ernstige overlast van racende motorboten wordt ervaren. Veelal motorboten met motoren van 40 pk en meer. Snelheden boven de 50 km/uur zijn geen uitzondering. Boten die bestuurd worden door kinderen tussen 12 en 16 jaar. “Op vaarbewijs, vaarsnelheid, leeftijd, zwemvest, de aanwezigheid van een dodemanskoord wordt niet of nauwelijks gecontroleerd of gehandhaafd.”

Met alle gevolgen van dien. Begin vorige maand werd een boot nabij het Agathepark in Krommenie door een racende motorboot overvaren. “Op het volgende ongeal kunnen wij helaas op deze manier gewoon wachten”, schrijft de Dorpsraad Krommenie.

Broedseizoen

De jeugd in de speedboten trekken zich ook niet veel aan van het broedseizoen. Leidend tot een ernstige verstoring van de natuur onder meer in het NNN-Natuurgebied Ham & Crommenije en een deel van de Krommenieër Woudpolder. Maar ook voor de omwonenden en andere die van de natuur willen genieten. “Overlast bestaat uit herrie, het klappen van aluminiumboten op het water, onderling geschreeuw, muziek, stank van uitlaatgassen en rotzooi die wordt achtergelaten. Het aanspreken van bestuurders leidt meestal tot grove reacties.”

Raadsvragen

Naar aanleiding van het ongeluk in het Agathepark stelde POV-raadslid Alex Folla vragen aan het college van B&W. Hij stelde in zijn vragen dat de POV wil dat hard varen in Krommenie en andere delen van Zaanstad hard wordt aangepakt en vroeg zich af of hard varen als gevolg van het ongeval op 7 april nu wel op de handhavingsagenda komt. Op de vragen is nog geen antwoord gegeven door het college.

Bronnen: Brief Dorpsraad Krommenie io

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *