Elektrische bussen eerst in Purmerendse dienstregeling

STREEK – Inmiddels zijn er bij EBS 50 elektrische bussen geleverd. Al deze bussen staan in Purmerend en worden eerst daar in de dienstregeling ingevoerd. De Zaanstreek moet nog even wachten. Deze maand gaat EBS zeker nog niet met elektrische bussen bij ons rijden. Dat heeft EBS naar aanleiding van onze vragen vandaag bekend gemaakt.

De twee elektrische bussen die nu in de remise in Zaandam staan worden ingezet om proef te rijden, meldt de EBS-woordvoerder. De levering van bussen lijkt wel rap te gaan. Want er worden er nu zo’n 15 per elektrische bussen per week door VDL Group geleverd. Maar ook hiervoor geldt dat die eerst in Waterland worden ingezet. Ruim voor het eind van dit jaar moeten alle bussen zijn geleverd.

Pas als er genoeg elektrische bussen beschikbaar zijn (totaal zijn er voor beide regio’s 200 bussen nodig) zal EBS ook in de Zaanstreek elektrisch gaan rijden. Tot die tijd worden de oude Scaniabussen die in Waterland rijden ingezet in de Zaanstreek. De Zaanstreek zal het dus nog even moeten doen met de gele bussen en de oude bussen uit Waterland.

Op de vraag of de aansluiting van de remise in Zaandam al rond kregen we nog niet een duidelijk antwoord. Het stroomnet is deels gerealiseerd. Of dat voldoende is om straks alle elektrische bussen op te laden is dus nog niet helder.

Uitval diensten

Er is nog steeds een behoorlijk aantal diensten dat uitvalt. De EBS woordvoerder stelt dat op dit moment veel mensen op vakantie zijn. Een probleem dat vooral in de Zaanstreek speelt, omdat in Purmerend voldoende chauffeurs momenteel actief zijn.

Onduidelijk is waarom bij de uitval van de laatste bussen in de dienstregeling niet een deal is gesloten met een taxibedrijf om bij te springen. EBS gaat intern bespreken of dat geregeld kan worden.

Bron foto: VDL Group