ZAANDIJK – Vandaag heeft locoburgemeester Harrie van der Laan de gemeentelijke erepenning uitgereikt aan Jan Duijvis. Dat gebeurde in Het Weefhuis aan de Lagedijk. Jan Duijvis vierde op het moment van de uitreiking zijn 80e levensjaar. De burgemeester van Zaandijk wordt Duijvis wel genoemd. Dat komt omdat hij vanaf eind jaren 70 in Oud-Zaandijk ongelooflijk veel heeft gedaan en betekend voor de bewoners van de wijk. “Hij is de olie voor de motor Zaandijk.”
Hij was vanaf het begin betrokken bij de ontwikkelingen ‘Achter de kerk’ in Oud Zaandijk. Op die plek ontstond het idee voor de Domineestuin. Er werd in 1979 een stichting opgericht waar Jan de voorzitter van werd. Mede door zijn inzet werd het plan Domineestuin een groot succes. In deze bijzondere Oud Zaandijkse buurt woont een groep diverse bewoners die sociaal net iets meer betrokken zijn met elkaar. Ze hebben een hart voor de Zaanse houtbouw.
Jan Duijvis was uitvoerder van de BKR regeling. Hij draagt de kunst een groot warm hart toe. Door middel van het door hem opgerichte Budinsky fonds geeft hij tot op heden jonge startende kunstenaars een podium naar een succesvolle carrière.
In het verleden was Jan ook voorzitter van de Stichting Zaandijk 500, secretaris van de Stichting Honig-Laanfonds, medeoprichter/bestuurslid van de Stichting Raadhuis Zaandijk en (vice)voorzitter van het Wijkoverleg Oud-Zaandijk.
Sinds jaar en dag is Jan bestuurslid van Stichting het Weefhuis, een cultureel centrum, maar vooral bekend van vele exposities die er jaarlijks worden gehouden. Recentelijk is Jan Duijvis betrokken geraakt bij de Stichting Kalverpolder en de Historische Vereniging Koog Zaandijk. Zijn inzet bij beide organisaties wordt enorm gewaardeerd.
Jan gaat binnenkort op voor het diploma Stadsgids van Zaandijk. Het initiatief hiertoe ontstond tijdens de Jubileumtentoonstelling Zinnenprikkelend in Het Weefhuis. De stadswandelingen over de Lagedijk en ook door de Domineestuin heeft Jan zelf ontwikkeld. Niet zomaar wandelingen, maar zintuigelijke stadswandelingen. Binnenkort worden deze wandelingen opgenomen in de landelijke Stichting Ogen en Oren Tekort. Het is de bedoeling dat deze stichting de wandelingen gaat organiseren.
Goedheiligman (archief ZaanstreekAktueel)
Jarenlang was Jan Duijvis ook de officiële goedheiligman bij de intocht van de Sint in Zaandam. Hij kwam altijd aan op De Burcht met de Spanje (Stoomschip HMS Elfin). Hij speelde die rol ook met verve. Hij was de Sint, met zijn door Hellen’s Hairstyling prachtig geonduleerde baard. De landelijke Klaas was eigenlijk de hulpsint. Hij bestrafte ooit een radioverslaggever, die hem begroette met ‘Hallo Jan”: “Wat bedoelt u meneer?” Radioman: “Nou ik dacht, waar een fuif is, is Duijvis.” “Dat soort opmerkingen maakt u niet tegen de Sint!” Waarvan acte. Je moet de Sint wel serieus nemen, al helemaal als Jan dat zelf deed.
ZaanstreekAktueel maakte een reportage en sprak met de Sint.
Droomzomernacht 2007 (archief ZaanstreekAktueel)
Jan Duijvis speelde ook mee in het spektakelstuk dat Stadscomponist Merlijn Twaalfhoven als slotstuk van een jaar met allerlei activiteiten in een van de monumentale hallen op het Hembrugterrein bracht. Het stuk werd drie keer gespeeld. Jan Duijvis kwam met nog een aantal andere ‘bakkers’ op met de soesjes die tijdens de bruiloft in het stuk werden uitgedeeld. Na afloop sprak ZaanstreekAktueel met Duijvis. Het bleef niet alleen bij zijn ervaring in dit spektakeltoneel. Hij kon het ook niet laten om de gemeente Zaanstad op te roepen om vooral budget vrij te maken voor het gebruik van het Hembrugterrein voor culturele evenementen. Daarbij trok hij een parallel met het NDSM-terrein.
Reageer