Er komt veel saharazand aan: bereid je voor op vieze ramen en prachtige zonsondergangen

De zuidenwind blaast vanaf woensdag saharazand ons land binnen. Vooral donderdag wordt er regen verwacht. Met de neerslag komen de fijne stofdeeltjes naar beneden, zo meldt Weerplaza.

Door een zuidelijke luchtstroom hangt er de komende dagen saharazand boven grote delen van Nederland. In combinatie met regen kan dit leiden tot autoruiten vol met stof. Vanwege de zuidenwind zetten de zomerse temperaturen nog een tijdje door.

De zon wordt wazig door de grote concentratie stof in de atmosfeer. Dit levert spectaculaire zonsopkomsten en zonsondergangen op, die tot wel 50 tinten rood kunnen kleuren. Het stof zorgt voor extra breking en verstrooiing van het licht.

Een paar keer per jaar komt het voor dat er veel saharastof in de lucht zit. Het is dus niet uniek, maar de ene keer is het effect sterker dan de andere omdat de hoeveelheid stof flink varieert.

Calima

Op de Canarische Eilanden noemen ze de warme zuidoostelijke wind vanuit de Sahara de Calima. De wind is vergelijkbaar met de Sirocco in het gebied van de Middellandse Zee. Alles raakt op de Spaanse eilanden bedekt onder een laag zand, en bij een flinke stofstorm kan het zicht teruglopen tot bijna nul.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *