Falende systemen verkeersleiding, chaos op het spoor

AMSTERDAM – Treinverkeer nog altijd niet hervat rond Amsterdam Centraal. Op andere trajecten is ook sprake van uitval van treinen. We zijn de nacht in gegaan met onduidelijkheid of ProRail er in slaagt om de computersystemen, die gisteren bij herhaling massaal dienst weigerden, weer op gang te krijgen. Alle werkplekken bij de verkeersleiding Amsterdam vielen gistermiddag gelijktijdig, met alle gevolgen van dien: chaos op het spoor. Treinen die stil blijven staan. Mensen die hun bestemming niet bereiken of die een concert waarop ze zich hadden verheugd op hun hun buik konden schrijven.

Rond 20.00 uur zondagavond leek het erop dat ProRail de boel weer werkend had. De organisatie kondigde aan dat rond 20.15 uur de dienstregeling geleidelijk zou worden hervat. Maar amper was dat bericht de wereld in geslingerd, of alle werkplekken gingen weer op zwart en de treinen, als ze al hadden bewogen, stonden weer stil.

Reizigers werd gevraagd niet naar het station te komen. Schiphol Airport en andere Amsterdamse stations, of stations die door de verkeersleiding Amsterdam worden bediend, waren onbereikbaar.

Bij de Bijlmer Arena ontstond een gigantische drukte na het concert van Harry Styles. Veel concertgangers die de Arena stonden te wachten op vervoer. De NS heeft voor deze mensen geen alternatief vervoer geregeld. Veiligheidsoverwegingen speelden hierbij een rol. Teveel mensen en te weinig bussen om mensen te vervoeren met alle risico’s die je daarbij kunt bedenken. Wel werd de metro opengesteld in en om Amsterdam Centraal.

ProRail verwacht rommelige start maandagochtend

De laatste update die ProRail rond middernacht gaf stelt dat de treinen ‘vanavond helaas niet meer rijden’. “De storing bij de verkeersleidingpost bij de verkeersleidingspost hebben we nog niet kunnen oplossen.” ProRail noemt het vervelend voor reizigers die hiermee geconfronteerd worden en adviseert hen “…om zelf alternatief vervoer te regelen.”

ProRail stelde begin van de nacht al dat de storing ook invloed heeft op de start van de treindienst maandagochtend. Reizigers worden geadviseerd de reisplanner ‘scherp in de gaten te houden’. Mensen die door de storingen bij ProRail extra kosten hebben gemaakt mogen rekenen op een tegemoetkoming.

Klik hier voor de actuele situatie op het spoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *