Flinke groei werkgelegenheid in Noord-Holland

PROVINCIE – In Noord-Holland is de werkgelegenheid tussen 1 april 2022 en 1 april 2023 met 2,5% gestegen. Er zijn nu in de hele provincie 1,76 miljoen banen. Daarnaast is het aantal bedrijfsvestigingen met 5,6% gestegen tot ruim 432.000. Dat blijkt uit onderzoek van de stichting LISA (deze stichting doet jaarlijks onderzoek naar de werkgelegenheid in het land).

De bouw is de sector waar de groei het sterkste was, namelijk 5,9%. Alleen in de sector winning van delfstoffen ging het aantal banen omlaag (-0,9%). Bij de groot- en detailhandel en autoreparatie vinden we meeste banen, maar liefst 272.600 arbeidsplaatsen (fulltime, parttime en uitzendwerk).

Gedeputeerde Esther Rommel stelt dat de provincie blijft investeren in het bieden van een aantrekkelijk klimaat voor ondernemers.

Sterke groei horeca

In Noord-Holland deed zich ook een stevige groei voor in het aantal horecazaken. Er kwam in het onderzochte jaar maar liefst 10% bij. Daarmee kwam het aantal horecazaken in de provincie op 18.205. Opvallend was ook de groei in het aantal vestigingen in de gezondheids- en welzijnszorg. Er kwam 11% bij.

Fulltimebanen vallen vooral binnen de categorie zakelijke dienstverlening (198.161), gevolgd door groot- en detailhandel (197.207) en de zorg (195.297). Wel zijn er in de laatste twee categorieën veel parttime dienstverbanden.

Opvallend was de banengroei in Oostzaan. Het aantal werkenden nam in het dorp toe met 5,1%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *