Fracties  willen 3 ton voor onderzoek naar Zaans slavernijverleden

ZAANSTAD – Fracties willen dat 300.000 euro wordt gereserveerd voor een onderzoek naar het Zaanse slavernijverleden en de doorwerking ervan in het heden. Om dit te bereiken hebben de fracties van PvdA, ROSA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, DENK, SP en D66 een amendement ingediend op het raadsvoorstel Voorjaarsnota 2023-2027. Dit amendement wordt 20 juni besproken tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.

In onze stad wonen veel mensen met een persoonlijke band met het slavernijleden. Hun vertegenwoordigers vragen al lange tijd om aandacht voor hun positie. Erkenning van de trans-Atlantische slavenhandel (tussen 1500 en 1875) en het grote leed dat er door is veroorzaakt is van groot belang.

In dit verband is de vraag cruciaal hoe groot de invloed van de slavenhandel is geweest op de ontwikkeling van de Zaanstreek. De fracties stellen dat het goed is om te weten in hoeverre rechtsvoorgangers van de gemeentelijke organisatie betrokken waren bij de slavenhandel en in welke mate daarvan is geprofiteerd.

De slavernij en het koloniaal verleden was tot voor kort een onderbelicht onderdeel van onze geschiedenis, schrijven de raadsfracties in een toelichting. Omdat het verleden de huidige maatschappij heeft gevormd en nog doorwerkt in het heden, ondervinden mensen in hun dagelijks leven nog altijd last ervan, bijvoorbeeld in de vorm van racisme en discriminatie. “Er is daarom behoefte aan erkenning van dit verleden, en van de doorwerking in het heden.”

Eerdere berichtgeving:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *