Gecrasht vliegtuig onderdeel van brandweerwedstrijd

WEST-KNOLLENDAM – Na een maydaycall is er een vliegtuigje neergestort op het terrein van de firma Woud aan de Industrieweg 63 in Wormerveer. Het vliegtuigje was echt aanwezig op het terrein, maar gelukkig betrof het een onderdeel van de brandweerwedstrijd die zaterdag om 8 uur ’s ochtends was begonnen. Er waren ook slachtoffers, LOTUS-slachtoffers wel te verstaan. Brandweerkorps Sluis won deze door de Brandweer Wormerveer georganiseerde wedstrijd. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Harrie van der Laan. Aanleiding voor de wedstrijd was overigens het 100-jarig bestaan van het brandweerkorps Wormerveer.

Maar liefst 19 brandweerkorpsen uit heel Nederland deden aan de wedstrijd mee in West-Knollendam en in Zaandijk.

‘Slachtoffers op de grond’

Spectaculair was de simulatie van een vliegtuigcrash, waarbij het slachtoffer nog in het toestel zat. De vleugels lagen los naast het toestel en stonden in brand. De piloot had nog geprobeerd het toestel veilig aan de grond te zetten. Maar hij crashte tegen een aantal houten schotten. Met de brand tot gevolg en er waren slachtoffers op de grond. Tijdens de crash van de Cessna waren namelijk medewerkers op het bedrijfsterrein aan het werk en zij konden ternauwernood het neerstortend vliegtuigje ontwijken. Niet zonder gevolgen, want de heftruckbestuurder reed zijn collega aan, die daardoor werd gespiest aan een steigerpijp en klem kwam te zitten tussen de lepels van de heftruck en een stapel damwandbalken. Tot zover het scenario van de brandweerwedstrijd.

Aan de brandweerkorpsen de taak de brandende vleugels te blussen en om piloot van het vliegtuigje te redden. Daarnaast moest de brandweer snel en accuraat handelen om het slachtoffer van de aanrijding met de heftruck te helpen uit zijn benarde positie.

De jury hield nauwlettend in de gaten hoe de verschillende korpsen handelden.

Brand in Zaandijk

Op het bedrijfsterrein van OLAM Cacao was er brand in een van de gebouwen. Uiteraard ook een simulatie. Ook hier waren slachtoffers. Opdracht was om de brand te blussen en de slachtoffers in veiligheid te brengen.

Uitslagen

De uitslag wedstrijd rond het gecrashte vliegtuigje:

 1. Brandweerkorps Sluis
 2. Brandweerkorps Muiderberg
 3. Brandweerkorps Den Oever
 4. Brandweerkorps Broek in Waterland
 5. Brandweerkorps Nieuwegein
 6. Brandweerkorps Assendelft
 7. Brandweerkorps Kwadijk
 8. Brandweerkorps Oudewater
 9. Brandweerkorps Someren

De uitslag van de wedstrijd met betrekking tot het blussen van de brand in Zaandijk:

 1. Brandweerkorps Elburg
 2. Brandweerkorps Volendam
 3. Brandweerkorps Marken
 4. Brandweerkorps Lienden
 5. Brandweerkorps Oenen
 6. Brandweerkorps Huizen
 7. Brandweerkorps Aalsmeer
 8. Brandweerkorps Kwadijk
 9. Brandweerkorps Wageningen
 10. Brandweerkorps Asperen

Fotoreportage

Foto’s bij het artikel zijn gemaakt door Dustin Benjamins (Copyright: RadioTV Zaanstreek)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *