Geen veranderingen in definitieve uitslag raadsverkiezingen

Vaststelling uitslag raadsverkiezingen

ZAANSTAD – Maandagochtend is in een vergadering in het stadhuis de definitieve uitslag van de raadsverkiezingen vastgesteld. In de zetelverdeling is geen verandering gekomen. De Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) heeft de verkiezingen gewonnen en krijgt 6 zetels. VVD en PvdA krijgen elk 5 zetels, ROSA en Democratisch Zaanstad elk 4 zetels, GroenLinks 3 zetels, Partij voor de Dieren, DENK, D66, CDA, PVV elk 2 zetels de SP en ChristenUnie elk 1 zetel en de BvnL blijft op 0 zetels staan.

Verloop

De verkiezingen in onze stad zijn goed verlopen, zegt burgemeester Jan Hamming. Er zijn bij de stembureaus geen incidenten geweest. De tellingen zijn ook goed verlopen op een paar kleine verschillen na die zijn gecorrigeerd.

Opkomst

Er zijn 124.222 stemgerechtigde kiesgerechtigden. Daarvan hebben er 55.385 een geldige stem uitgebracht. De opkomst is daarmee vastgesteld op het historisch lage percentage van 44,8. Daarnaast zijn  88 blanco stemmen en 195 ongeldige stemmen uitgebracht. De kiesdeler komt op 1420 5/39ste en dat is goed voor 1 zetel in de Raad. Dat leverde ruim 30 volle zetels op. De restzetels, 9 stuk, worden toegewezen aan de lijsten die met een zetel erbij het grootste gemiddelde aantal stemmen per zetel hebben.

Dat leidt tot de volgende definitieve zetelverdeling in de nieuwe Raad:

Nieuwe samenstelling van de Raad

In de volgende tabel is de samenstelling van de Gemeenteraad van Zaanstad opgenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *