Gerestaureerd kunstwerk aan Jan Houtmanhof onthuld

WORMER – Afgelopen dinsdag is het gerestaureerde kunstwerk aan het Jan Houtmanhof door burgemeester Judith Michel en wethouder Rick Ossendorp onthuld. Acht inwoners die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden worden met dit kunstwerk herdacht. Het kunstwerk bestaat uit een centrale bakstenen zuil, bekleed met keramiek. Daaromheen acht kubusvormige elementen met de namen van deze mensen.

Burgemeester Judith Michel vertelde het verhaal van Jan van Hinte, Wim Binken, Jan Houtman, Jan Kuiper, Kees Jongens, Jan Kamp, Jan Allan en Wim van de Kappele. Bij de elementen rond de zuil werd een roos gelegd als eerbetoon. De kleinkinderen van Wim Binken waren aanwezig en vonden het mooi dat Wormerland de inzet van de 8 mannen blijft herdenken. Wim Binken werkte bij Van Gelder Papier en zat bij de Landelijke Onderduikers organisatie LO. Vanuit die rol hielp hij onderduikers aan bonkaarten. Zelf nam hij ook onderduikers in huis.

De firma’s Kunstwacht en Van Sabben Tegelwerken tekenden voor de restauratie van het kunstwerk dat is gemaakt door Reinier den Adel en Klaas de Boer. Buurtbewoners kwamen vorige jaar in actie om het monumentje gerestaureerd te krijgen. Van het kunstwerk waren delen afgebroken. Ze bewaarden de afgebroken delen en het kunstwerk werd met paardendekens afgedekt en beschermd. De kunstenaars vinden dat het kunstwerk prachtig is gerestaureerd.

Burgemeester Michel is trots op het initiatief van de bewoners: “Fijn om te zien en te horen hoe de mensen zich verbonden voelen met deze plek.” Ze bedankte iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het in ere herstellen van het kunstwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *