WORMER – In het Wormer- en Jisperveld worden de laatste dagen steeds meer dode giebels gevonden. Oorzaak van de sterfte bij deze karperachtige vissoort is de aanwezigheid van het goudvis herpesvirus (CyHV-2). Dit virus is de afgelopen door de hoge watertemperaturen extra geactiveerd, blijkt uit berichtgeving van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
De waterschap in samenwerking met de gemeente Wormerland ruimt de dode vissen op. Het virus is niet schadelijk voor andere vissen, dier en mens. Maar het waterschap adviseert vinders van dode vissen ze niet aan te raken. Bovendien is het beter contact met water waarin de dode vis wordt aangetroffen te vermijden.
In 2020 was er sprake van grote vissterfte onder giebels in de Krommenieër Woudpolder. De oorzaak van de sterfte heeft Wageningen Bioveterinary Research (WBVR)toen onderzocht. Ook toen bleek het goudvis herpesvirus CyHV-2 de oorzaak van de sterfte onder giebels. De giebels vertoonden onder meer kieuwontstekingen en bevatten veel uitwendige parasieten. Deze parasieten tasten huis en kieuwen van de vis aan, waardoor de giebel verzwakt. Door de stress die dit oplevert wordt de vis extra vatbaar voor andere ziekteverwekkers.
Hoge watertemperaturen
De matige winters geven visparasieten alle kans om te overleven. In het voorjaar, bij stijgende watertemperatuur, slaat de parasiet toe. De kans dat een vis besmet raakt is ook groter omdat de zachte winter de rustfase van de giebels heeft verkort. De uitbraak van de ziekte vindt al plaats bij watertemperaturen tussen 20 en 25 graden celsius.
Uit het onderzoek van WBVR blijkt ook dat een slechte waterkwaliteit het virus activeert en leidt tot ziekte bij de giebels.
Onschadelijk voor mens en dier
Bestrijding van het goudvisherpesvirus en de ziekte die het veroorzaakt blijkt moeilijk. In het algemeen weet de giebel zich in ons land goed te handhaven. WBVR stelt dat na een piek in de vissterfte de ziekte vanzelf uitdooft. Het virus treft overigens alleen de giebel, goudvis en kroeskarper en is onschadelijk voor andere vissoorten.
Er is geen risico voor dier en mens. Waarom dan toch de mededeling van het hoogheemraadschap om contact met water waarin dode vis wordt gevonden te vermijden? Dat hangt meer samen met de mogelijkheid dat vissen drager kunnen zijn van de botulismebacterie. Dit is een bacterie waar mensen goed ziek van kunnen worden.
Bronnen: Persbericht Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier; Onderzoek Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).