Greet Plekker overleden

ZAANDAM – Vandaag hebben we afscheid genomen van Greet Plekker – van Sante (82). Op 31 december is ze overleden, na een lang ziekbed, maar toch nog onverwacht. De mooie informele uitvaart was in Zaandam. Op 12 juli 2023 ontving Greet uit handen van wethouder Natasja Groothuismink de gemeentelijke Erepenning van Zaanstad. Meer dan terecht, omdat Greet aan de wieg van tal van initiatieven stond. Herdenking Hannie Schaft (o.a. lokaal en landelijk), de eerste digitale wijkkrant De Zuidkanter, Stichting Kindertehuis Soweto. Daarnaast was ze vele jaren bestuurslid van de FNV Vrouwenbond afdeling Zaanstad.

Ik leerde haar kennen in mijn radiotijd. De belangrijkste link in de interviews was ‘Hannie Schaft’. De interesse voor dit onderwerp vloeide voort uit de familiegeschiedenis van mij en mijn echtgenoot. Die geschiedenis voerde ons in mijn TV-periode onder anderen naar de Eerebegraafplaats Bloemendaal in Overveen. Greet had mij gevraagd om eens te komen kijken als de Zaandamse Hannie Schaftschool op deze begraafplaats het graf van Hannie Schaft bezoekt. Daar maakte we een prachtige reportage en spraken met de scholieren. Er was al een langjarige journalistieke betrokkenheid bij de herdenkingen bij het Hannie Schaft Monument in Zaandam. Greet nodigde ons altijd uit via de Hannie Schaft Werkgroep. Ze vond herdenken ongelooflijk belangrijk. Dat was niet eens een discussiepunt voor haar. Wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd moest levend gehouden worden. Om lessen te trekken uit dat verleden. Om te voorkomen dat zoiets zich herhaalt. Daarmee kan niemand het oneens zijn! Zeker niet in deze tijd. “Opdat we nooit vergeten wie voor onze vrijheid streden.” Die hele intentie wist ze heel goed over te brengen.

De bezoekjes van de Hannie Schaftschool aan de Eerebegraafplaats droegen bij aan het ervaren wat vrijheid betekent en om begrip te kweken tussen diverse bevolkingsgroepen. Op zeker moment kreeg de redactie van RegioNet Televisie Noord-Holland (waar ik leiding aan mocht geven) een vraag van de Vrouwen van Ravensbrück om aandacht te besteden aan een uitwisseling in Kamp Ravensbrück tussen leerlingen van een school in Heerhugowaard (voortgezet onderwijs) en een school uit Duitsland. De redactie zag meteen het belang van het onderwerp in. Maar de uitgever vond een reisje naar Duitsland buiten de regio en niet relevant. Zwaar de pest in had ik daarover, want eigenlijk ging het alleen om centjes. Die reiskosten kwamen er op een andere manier, buiten de uitgever om. En de overnachting konden we regelen met de school in Heerhugowaard. Opdracht: maak een mini-documentaire, waarin beide groepen jongeren een rol krijgen en natuurlijk de Vrouwen van Ravensbrück. Het resultaat was prachtig. Enige tijd geleden liet ik hem aan Greet zien en dat zij eigenlijk de oorzaak was van ons reisje naar Duitsland. Ze was er blij mee.

“Als je in het nieuws kijkt wat er allemaal gebeurt om je heen. Je hoeft niet eens zo ver te kijken. Dan gebeuren er altijd zoveel vervelende dingen dat je denkt ‘waarom moet dat nou?’ Waarom hebben we niet meer respect voor mekaar? Waarom behandelen we elkaar niet beter? Ik denk dat zo’n Hannie Schaftherdenking op Internationale Vrouwendag, waarin je de vrouwen extra aandacht geeft, heel belangrijk is”, zei Greet Plekker in een interview na afloop van de herdenking op 8 maart 2018. Daarmee ben ik het van harte eens.

Een fijn mens is niet meer. De eeuwige rust is haar gegund, maar ik denk dat ze elders al weer druk bezig is. Dag Greet!🙏❤

Dré Prijs

Video

Hier een video met de Hannie Schaftherdenking van 8 maart 2018. Bron: YouTubekanaal RadioTV Zaanstreek

Samen met meester Gerrit de Louw organiseerde Greet de bezoeken van de Hannie Schaftschool aan de Eerebegraafplaats Bloemendaal. In 2018 was het de laatste keer voor Gerrit. Voor Greet een aanleiding om hem voor de samenwerking te bedanken met een cadeautje. Gerrit de Louw is in december 2019 overleden.

Donatie

Een donatie ten bate van de Stichting Kinderhuis Soweto wordt zeer gewaardeerd. Een bedrag kan overgemaakt worden op rekening NL95RABO0356006387 tnv G.M.M. Plekker – van Sante onder vermelding van Donatie Kinderhuis Soweto