Hamming besluit om demonstratie bij distributiecentra te beëindigen

Zaanstad – Burgemeester Jan Hamming, in overleg met politie en Openbaar Ministerie, besloten om de demonstratie van boeren rond de distributiecentra te beëindigen. Sinds vanochtend vroeg blokkeerden zo’n 50 boeren o.a. het distributiecentrum van Albert Heijn. De blokkade had ook gevolgen voor de bereikbaarheid van industrieterrein Hoogtij. Het besluit door Hamming werd rond 09.00 uur genomen.

Het boerenprotest veroorzaakt een verkeersinfarct dat tot ver buiten het bedrijventerrein gevolgen heeft. Zou zouden honderden vrachtwagens het bedrijventerrein niet kunnen bereiken. Ze rijden recht een verkeersopstopping in, stelt Hamming. Gevolgen dus voor de bereikbaarheid van bedrijven op Hoogtij, maar ook filevorming op de (snel)wegen rondom Zaandam. Hamming noemt naast deze argumenten ook de bereikbaarheid en veiligheid van de Penitentiaire Inrichting in Zaandam en de financiële gevolgen en de verkeersveiligheid.

Andere locatie

De demonstrerende boeren hebben het verzoek gekregen om te vertrekken. Een andere locatie om te demonstreren is wel aangeboden, maar was voor de boeren onbespreekbaar. Daarom is besloten om de politie opdracht te geven om het besluit tot verbod uit te voeren. Zaanstad geeft nog wel aan dat het doel is om de blokkade vreedzaam te beëindigen.

Update: 12.15 uur

Naar aanleiding van het verbod van burgemeester Hamming hebben de demonstrerende boeren met de politie overlegd. Het overleg, dat overigens in gemoedelijke sfeer werd gevoerd, leidde tot het vertrek van de boeren. Naar verluidt gingen de boeren weer naar huis, al moet niet uitgesloten worden dat ze wellicht doorgereden zijn naar Haarlem om bij het provinciehuis te gaan demonstreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *