Heeft de Vervoerregio Amsterdam nog wel de regie in handen?

Heeft de Vervoerregio Amsterdam nog wel de regie in handen?

REGIO – De Vervoerregio Amsterdam staat onder druk. Al meer dan een jaar kampt busvervoerder EBS met grote problemen, en de inwoners en reizigers in de regio hebben steeds minder vertrouwen in de organisatie. Ondanks herhaaldelijke beloften van de Vervoerregio dat hij “de vinger aan de pols houdt,” lijkt er weinig te verbeteren. Dit roept de vraag op: heeft de Vervoerregio Amsterdam nog wel voldoende grip op het openbaar vervoer, en is het bestuur wel betrouwbaar genoeg om deze cruciale beslissingen te nemen?

EBS: een problematische keuze?

Sinds EBS eind 2022 het busvervoer in onder andere Zaanstreek-Waterland overnam, is er veel kritiek. Reizigers klagen over uitvallende ritten, volle bussen en een gebrekkige communicatie. Ook chauffeurs luiden de noodklok: er is een personeelstekort, en de werkdruk is hoog.

Ondanks de aanhoudende problemen blijft de Vervoerregio Amsterdam achter haar keuze voor EBS staan. “We houden de vinger aan de pols,” klinkt het keer op keer. Maar ondertussen ondervinden duizenden reizigers dagelijks hinder. Hoe lang kan de Vervoerregio blijven vasthouden aan deze aanpak zonder in te grijpen?

Bestuurlijke betrouwbaarheid onder vuur

De keuze voor een busvervoerder ligt bij de Vervoerregio Amsterdam, een samenwerkingsverband van 15 gemeenten. Deze gemeenten hebben echter weinig directe invloed op het dagelijks bestuur en de beslissingen die worden genomen. Dit leidt tot frustratie bij lokale politici en bewoners, die zich afvragen of de Vervoerregio wel voldoende controleert en bijstuurt.

Vooral de vraag of de Vervoerregio goed genoeg heeft gekeken naar de capaciteiten van EBS voordat het contract werd gegund, blijft open. Was er voldoende onderzoek gedaan naar de financiële stabiliteit en operationele slagkracht van het bedrijf? Of was de keuze vooral gebaseerd op de laagste prijs, zonder voldoende oog voor de uitvoering?

Meer zeggenschap voor gemeenten?

Steeds vaker klinkt de roep om meer invloed van gemeenten op het openbaar vervoer. Nu is het de Vervoerregio die uiteindelijk beslist over de aanbesteding, maar de gevolgen van een verkeerde keuze worden vooral gevoeld door de inwoners en lokale overheden.

Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat gemeenten een grotere stem krijgen in de keuze van vervoerders en in de evaluatie van de uitvoering. Dit zou kunnen leiden tot een openbaar vervoersysteem dat beter aansluit op de behoeften van reizigers en minder afhankelijk is van een bestuur dat te ver af lijkt te staan van de praktijk.

Toekomst van het openbaar vervoer in de regio

De problemen met EBS laten zien dat de Vervoerregio Amsterdam op een cruciaal kruispunt staat. Blijven ze vasthouden aan de huidige koers, of durven ze in te grijpen en fundamentele veranderingen door te voeren? Reizigers en gemeenten hebben er recht op om te weten of de Vervoerregio daadwerkelijk in staat is om een betrouwbare en goed functionerende vervoersoplossing te garanderen.

De komende tijd zal uitwijzen of de Vervoerregio Amsterdam haar grip op het openbaar vervoer weet te herwinnen. Maar één ding is zeker: het vertrouwen van de reiziger is niet vanzelfsprekend en moet keer op keer verdiend worden.