Hotze de Roosprijs voor Marcel Groenewegen

ZAANDAM – De Hotze de Roosprijs 2023 is gewonnen door Marcel Groenewegen voor zijn debuut Gameboek – Schaduwkraai . Tijdens de Zaanse Kinderboekenmarkt in het Darwinpark werd de prijswinnaar door wethouder Wessel Breunesse bekendgemaakt. Groenewegen ontving een cheque van € 4.500.-.

Er waren nog twee andere finalisten, Marloes Kemming met haar boek Fabulant- De duistere koningin en Judith Williams met Hanna Panna en de magische voetbalschoenen. Zij ontvingen een aanmoedigingsprijs van € 750.-. Voor de leerlingen van de groepen 6a en 6b van de Meander in Assendelft was er een prijs voor het beste boekverslag. De klas van Juf Melanie gaan op schoolreis naar het Kameleondorp in Friesland (een attractiepark geheel gewijd aan de boekenserie van Hotze de Roos).

Zaanse Kinderjury

De jury wordt gevormd door de groepen 6 en 7 van zestien Zaanse basisscholen. In vier maanden tijd werden vijftien genomineerde boeken van debuterende kinderboekenschrijvers gelezen. De leerlingen schreven daar boekverslagen over. Het winnende debuut werd door leerlingen ‘erg geslaagd’ genoemd. “Het is een echt avontuur, want je kan zelf kiezen hoe het verhaal gaat en dan ga je het hele boek door”, schreef een jurylid. Een ander schrijft “Het is niet alleen lezen, maar ook spelen.” Tenslotte vonden de juryleden het boek ook spannend. De schrijver laat je het verhaal echt beleven.

‘Heel cool’

Wethouder Breunesse toonde zich enthousiast over de boeken van de finalisten. “Wat een fantastische boeken hebben ze geschreven. De juryleden vonden het winnende boek heel cool omdat lezers hun eigen keuzes kunnen maken, net als in een game. Lezen is naast leuk ook nog eens erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Leuke boeken zorgen ervoor dat kinderen met plezier lezen en zo gemakkelijker een boek pakken. Het opent je wereld en zorgt ervoor dat kinderen lezen over dingen die ze in het dagelijks leven niet altijd zullen tegenkomen. Dit boek lijkt wel een game, dat zullen veel kinderen leuk vinden”, aldus Breunesse.

Meer over Hotze de Roos: http://www.hotzederoosprijs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *