De Houtwerker weer zoals bedoeld

ZAANDAM – Woensdagochtend vroeg zijn medewerkers van de gemeente (afdeling bomenonderhoud) naar De Houtwerker gegaan om de pylon die al sinds 18 mei op het beeld stond te verwijderen. RadioTV Zaanstreek heeft afgelopen dinsdag via de woordvoering vragen gesteld aan de wethouder waarom nog altijd geen actie ondernomen was.

Eerder was door collega nieuwsmedia ‘schande’ gesproken van het plaatsen van een pylon op het hoofd van De Houtwerker, het beeld van Slavomir Militic aan de Houthavenkade in Zaandam. Dat gebeurde rond 18 mei. Kort daarna kreeg het beeld nog een zogenaamd geleidebaken in de bronzen handen gedrukt. Materiaal dat in de directe omgeving van het beeld aanwezig was vanwege wegwerkzaamheden.

Al snel wordt gesproken over vandalisme. Waarschijnlijk was het gewoon een geintje, zoals wel vaker gebeurt. Rond carnaval is de afgelopen jaren De Houtwerker wel vaker ‘versiert’. Betrekkelijk onschuldig en meestal materiaal waar het beeld geen enkele schade van ondervindt.

Ondanks stevige wind en regen bleef de pylon vast op het hoofd, waardoor het erop leek dat het beeld was vastgeplakt. Omdat op dinsdagochtend 28 mei nog altijd geen enkele actie vanuit de gemeente werd ondernomen hebben wij de gemeente gevraagd hoe belangrijk De Houtwerker eigenlijk voor Zaanstad is, of dat buitenkunst voortaan ‘vogelvrij’ is. Dat er meteen vandaag actie is ondernomen geeft ons inziens aan dat buitenkunst voor de gemeente belangrijk is en dat niet alle acties door de gemeente worden gewaardeerd.

De woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Wessel Breunesse laat ons weten dat de medewerkers van bomenonderhoud de pylon zonder moeite konden verwijderen. De pylon was niet vastgeplakt aan het beeld. Er is geen schade aan het beeld. De woordvoerder stelt verder nog dat het verwijderen van de pylon ook vlotter had gekund.

Filmpje

Voor de verwijdering van de pylon maakte wij dit filmpje.

De Houtwerker, dinsdag nog met pylon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *