Kinderdagverblijf Fleurig eind juni weg uit Kogerveld

Zaandam – Kinderdagverblijf Fleurig in Kogerveld is druk bezig haar activiteiten af te bouwen omdat per 1 juli 2023 het huurcontract wordt beëindig. Tussen 2021 en dit jaar is er met het kinderdagverblijf en de gemeente Zaanstad regelmatig contact geweest. Er is afgesproken dat het kinderdagverblijf zelf verantwoordelijk blijft voor het vinden van een nieuwe locatie. De gemeente wilde wel meedenken, omdat kinderopvang een belangrijke maatschappelijke voorziening is. Fleurig heeft ook buiten Kogerveld gezocht naar alternatieven. Zaanstad heeft met het ZMC overlegd over een leegstaande unit op de Zorgboulevard. Maar de verhuurder wilde niet meewerken. Er zijn allerlei opties onderzocht, maar zonder resultaat.

Een van de opties was de realisatie van een kinderdagverblijf in de eerste fase van het nieuwbouwplan Oostzijderpark. Nog niet eens zo’n gek idee, aangezien Kogerveld kinderrijk is en er ook veel gezinnen komen te wonen in Oostzijderpark. Het overleg met de ontwikkelaar van Oostzijderpark bleef zonder resultaat. Er zou volgens de projectontwikkelaar te weinig vloeroppervlak kunnen worden gerealiseerd en ook een goede aansluiting op de buitenruimte bleek problematisch.
Zaanstad kan op basis van jurisprudentie ook niet zo maar een locatie aanbieden. Op een locatie moeten meerdere partijen kunnen intekenen.

Fleurig moet haar activiteiten nu afbouwen en is over de beëindiging van het huurcontract en de oplevering van het pand in overleg met de gemeente. Door de afbouw van de activiteiten lopen de inkomsten terug. Fleurig huurt de accommodatie van Zaanstad. Vanwege de inkomstenderving heeft Fleurig Zaanstad gevraagd om huurvrijstelling vanaf januari 2023. De gemeente heeft dat verzoek ingewilligd.

Transformatorstation
Als Fleurig het pand heeft verlaten gaat de sloophamer er doorheen. Op de locatie komt mogelijk een transformatorstation, die het huidige trafostation vanuit de Boerejonker moet vervangen. Dat nieuwe trafostation wordt uitgebreider vanwege de benodigde verzwaring van het elektriciteitsnet.

VIDEO (archief)

In 2018 voerde Kinderdagverblijf Fleurig actie om het voorbestaan op de huidige locatie te bereiken. Daarvoor werd onder anderen een petitie aan Zaanstad aangeboden die door 700 mensen was ondertekend.

RadioTV Zaanstreek bezocht op 29 juni 2018 het kinderdagverblijf en maakte een reportage.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *