Kunstenaar Peter de Rijcke overleden

Regio – Vandaag bereikte ons het bericht dat kunstenaar Peter de Rijcke is overleden. De Rijcke woonde in Hoorn, waar hij ook zijn atelier had. Zijn woonplaats komt veelvuldig terug in zijn werk. De Rijcke werkte ook erg veel in de Zaanstreek. Hij had een hang in zijn werk naar maritieme onderwerpen, maar ook landschappen, stadsgezichten. en portretten. Zijn stijl was figuratief, impressionistisch en kleurrijk.

De Rijcke, geboren in Zeist (4 januari 1945) studeerde in de jaren zestig aan de Rietveld Academie. Het was in Hoorn waar hij in 1972 kwam te wonen waar hij zijn zo herkenbare schilderstijl ontwikkelde. In Zaanstad werkte Peter aan het project ‘In de voetsporen van Monet’. Peter de Rijcke: “Voor een schilderijopdracht ging ik voorjaar 2009 aan het werk langs de Zaan in Wormerveer. Onderwerp was het befaamde industriële monument De Adelaar. Ik maakte schilderend vanuit de auto drie versies. De rivier en haar wisselende omgeving boeiden me zo sterk dat ik ook in Zaandam naar geschikte plekken ging zoeken. Dan kom je al snel terecht bij het oude Verkade fabriekscomplex, maar in de omgeving daarvan trof ik ook oude tuinhuisjes aan, getuigen van een tijd waarin langs de Zaan nog geen industriële bedrijvigheid was. In mijn boekenkast vond ik de catalogus van een tentoonstelling in 1986 in het Van Goghmuseum: ‘Monet in Holland’. Daarin staan alle 24 bekende schilderijen afgebeeld die de beroemde Franse impressionist in 1871 tijdens zijn verblijf in Zaandam heeft gemaakt.” Zo kwam Peter op het idee om de locaties terug te vinden en te schilderen: ‘In de voetsporen van Monet’.Het Blauwe Huis aan de Hogendijk en de Tuinhuizen aan de Zaan zijn hiervan fraaie voorbeelden.

Op zijn Facebookpagina en website publiceerde Peter regelmatig nieuwe werken. Schilderijen die hij maakte in buurtschap Haaldersbroek, Westzaan, langs de Zaan vanaf de Engewormer, het Blauwe Huis op de Hogedijk in Zaandam.

Peter de Rijcke exposeerde op tal van plaatsen in de wereld. In China, de Verenigde Staten van Amerika, Duitsland en natuurlijk in eigen land. Zijn werk is in kunstuitleencentra te huur, zoals bij Art Zaanstad.

Enkele van zijn Zaanse werken

Hieronder kun je een paar van zijn Zaanse werken bekijken. Voor meer verwijzen we graag naar de website van Peter de Rijcke, of naar zijn Facebookpagina. Website: https://www.peterderijcke.nl/

Herdenkingsexpositie in oktober/november

Mirjam en Sarah de Rijcke maakte op 26 augustus via Facebook bekend dat in oktober en november de collega’s van Peter uit het Atelier Buismangebouw in Hoorn een herdenkingsexpositie organiseren. In het weekeinde van 1 en 2 oktober is het openingsfeest. Feest en expositie is toegankelijk voor iedereen die Peter wil gedenken en zijn kunstenaarschap wil vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *