Kunstschilder Willem Vaarzon Morel (jr) overleden

In Memoriam

OOSTZAAN – Kunstschilder Willem Vaarzon Morel (jr) is vrijdagochtend overleden. Hij was 92 jaar. Willem woonde de laatste jaren van zijn leven in De Lishof.

Willem Vaarzon Morel (jr) kwam uit een creatief nest. Zijn vader (Willem Vaarzon Morel sr) en zijn opa (Willem Ferdinand Isaac Vaarzon Morel) waren kunstschilders. De roots van de familie lagen in het Zeeuwse Veere. Niet zo vreemd want Veere was tussen 1890 en 1970 een internationale kunstenaarskolonie. Behalve overeenkomsten in voornamen waren er ook overeenkomsten in opleiding, namelijk bij de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam. Voor Willem Vaarzon Morel (jr) ging studeren aan de Rijksacademie volgde hij eerst tekenlessen aan de Académie de la Grande Chaumière in Parijs. Na zijn diensttijd tussen 1951 en 1953 vervolgde hij zijn studie dus in Amsterdam. Later werd hij daar leraar en tenslotte ook directeur.  Na enige tijd vond hij het wel mooi en besloot om als vrije kunstschilder aan het werk te gaan.

Duindigt

Prominent aanwezig in de (pen)tekeningen en aquarellen van Willem Vaarzon Morel (jr) zijn paarden. Hij heeft een impressionistische stijl van schilderen. Naar verluidt kon hij uren vertoeven langs de draf&renbaan Duindigt in Den Haag. Hij maakte dan schetsen die hij in zijn atelier uitwerkte. Niet alleen paarden, maar je vindt onder zijn werken ook veel landschappen en veemarkten.

Willem maakte ook etsen (droge naald) en litho’s. In 1960 leverde hem dat de Prix de Rome (zilveren medaille grafiek) op.

Uiteindelijk kwam Willem in Oostzaan te wonen. Hij had daar ook zijn atelier. Willem vond het wel gezellig als hij wat aanloop had. Het gesprek ging meestal over kunst.

Kunst in de Oostzaanse Kerk (KIOZK)

Een bijzondere gelegenheid voor een expositie was tijdens een concert van KIOZK  (Kunst in de Oostzaanse Kerk). De stichting gaf altijd bij concerten Oostzaanse kunstenaars de gelegenheid om te exposeren. Dit keer trad Eric Vaarzon Morel op. Nederlands beste flamencogitarist. Vader en zoon gelijktijdig in het schijnsel van het kaarslicht. Werkelijk een unieke combinatie.

‘Koeien?’

Ooit kocht ik een aquarel van Willem Vaarzon Morel (jr). Dat was bij een bijzondere gelegenheid, namelijk een veiling in De KunstGreep bij de viering van het 15 jarig jubileum van Radio9 Oostzaan. Ik weet nog dat ik bij de kijkmiddag al dacht, ‘koeien’?  Dat is toch helemaal geen topic voor Willem. Dat is uniek. Daar ga ik op bieden. Zo dacht Elco Taams er, namens de gemeente Oostzaan, ook kennelijk. Want aanvankelijk waren er vier bieders. Tenslotte waren Taams en ik tegen mekaar aan het opbieden. Taams had al veel Oostzaans budget uitgegeven aan kunst. Ik wist ook hoeveel hij nog in de buidel had. Toch werd het nog spannend. Toen veiling(burge)meester Paul Möhlmann op een bod van Taams wilde afhameren, riep ik mijn. Daarop gaf Taams het op en ging het schilderij mee naar Zaandam. Inmiddels hangt het weer in Oostzaan.

Bij het hiervoor genoemde KIOZK concert sprak ik in de pauze Willem er op aan. “Koeien? Ik zie vooral veel paarden in je werk voorbijkomen. Koeien eigenlijk nooit. Hoe zit dat?” Waarop hij mij vertelde dat hij deze koeien op een wandeling door het Twiske aan de slootkant zag staan. Hij vond dat zo’n geweldig schouwspel. Met een fenomenale lichtval. “Ik moest dat gewoon schilderen.”  De ‘drive’ van een kunstenaar. Tot op hoge leeftijd bleef hij schilderen.

door: Dré Prijs

Podcast

In 2021 was Willem te gast in een podcast van Radio Neverno. Vier delen te beluisteren via https://soundcloud.com/user-913194960

2 reacties

  • Marianne Pruis, vrijwilliger en ruiter Hollandsche manege

    Willem kwam ook vaak schilderen in de Hollandsche Manege, met name als er carrousel werd gereden. Hij was op een gegeven moment een bekende figuur die rustig in een hoekje op het balkon zat te schilderen

  • fien benninga-warendorf

    Verdrietig van het overlijden van Wim Vaarzon Morel te lezen, Hij heeft geboft om zo lang van zijn penseel te hebben genoten. Ik ben in hetbezit van twee doeken te weten de narcissen in de tuin bij zijn huis in de wieringenmeer polder, en de paarden in galop. Een hartelijke groet, fien benninga-warendorf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *