LHBTIQ+ gemeenschap bezorgd over mogelijke aanslagen tijdens Pride-vieringen

Onder leden van de LHBTIQ+ gemeenschap bestaat grote bezorgdheid over de mogelijkheid dat er tijdens de Pride-vieringen aanslagen worden gepleegd. De bezorgdheid is toegenomen nadat het Amerikaanse State Department met een wereldwijde waarschuwing is gekomen. Dergelijke waarschuwingen komen zelden voor en zijn een extra aanleiding voor waakzaamheid.

In de Gaykrant van 30 mei verscheen een artikel over de waarschuwing van de Amerikanen. Ronald Mol schrijft daarin dat de Amerikaanse regering reëel bezorgd is ‘voor het risico van terroristische aanvallen, demonstraties of gewelddadige acties tijdens Pride-evenementen’. De acties zouden vooral zijn gericht op Amerikaanse burgers die aanwezig zijn bij evenementen, maar zijn logischerwijs voor een ieder die dezelfde evenementen bezoeken risicovol. Voor evenementen in Nederland en België geldt volgens de Amerikanen dreigingsniveau twee. Amerikanen wordt opgeroepen extra voorzichtig te zijn.

Volgens de Amerikaanse regering komt het risico uit de hoek van radicaal Islamitische organisaties en extreemrechtse organisaties vanwege hun anti-LHBTIQ+ ideologieën. Er zijn door de geen indicaties afgegeven waar het risico op een aanslag het grootst is.

Pride Zaanstreek van start

Deze week gaat de Pride-viering met tal van evenementen van start in Zaanstad. De Regenboogweek duurt van 31 mei tot en met 8 juni met als één van de hoogtepunten de Zaanse Regenboogparade. De verwachting is dat veel volk op de activiteiten af zal komen.

Vragen aan burgemeester Jan Hamming

De bezorgdheid over aanslagen is ook in de Zaanstreek onder de LHBTIQ+ gemeenschap manifest. Dat is ook bij de politiek geland. Reden voor de fractie van Democratisch Zaanstad om vragen te stellen aan burgemeester Jan Hamming. Zo wil DZ weten of de veiligheidsdiensten in Zaanstad op de hoogte zijn van de specifieke dreiging zoals gemeld door de Amerikaanse regering en welke stappen zijn ondernomen sinds de waarschuwing.

In dit verband vraagt DZ welke concrete maatregelen zijn getroffen om de veiligheid van de ZaanPride-vieringen te waarborgen. Waarbij gedacht wordt aan extra beveiligingspersoneel, samenwerking met nationale en internationale veiligheidsdiensten en andere preventieve maatregelen.

Daarnaast vraagt DZ waarom er tot nu toe geen specifieke waarschuwing is uitgegeven aan het publiek om alert te zijn tijdens de Pride-vieringen in onze stad en of wordt overwogen om alsnog over te gaan tot het communiceren van waarschuwingen.

Bronnen: Gaykrant, Persbericht Democratisch Zaanstad, eigen nieuws en eigen foto eerdere Regenboogparade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *