Lift bij Station Zaandam voorlopig niet gerepareerd (video)

ZAANDAM – Als je naar het Stadshart moet of naar het Stadhuis van Zaanstad vanaf de Houtveldweg en je bent slecht ter been, kan dat een probleem zijn. De lift bij Station Zaandam is namelijk stuk, al enige tijd. De gemeente Zaanstad zegt machteloos te zijn omdat ze afhankelijk is van de Nederlandse Spoorwegen. De liften op stations zijn namelijk eigendom van de NS en ook het beheer en onderhoud ligt bij de spoorwegen.

Er zijn meer problemen met liften op stations in het land. Vooral het verkrijgen van de juiste onderdelen om de reparaties te kunnen uitvoeren is het probleem. Voorlopig gebeurt er daarom helemaal niks.

Tezelfdertijd is er ook weer een roltrap bij het Ankersmidplein buiten dienst. Het is even vaag of hij kapot is, of tijdelijk uitgeschakeld. Of en wat de gemeente daaraan gaat doen is vooralsnog onduidelijk.

Voor mensen met een beperking, die aangewezen zijn op bijvoorbeeld rolstoelen is de ingewikkelde bereikbaarheid van het Stadshart of het Stadhuis een grote bron van ergernis. Een route vanaf Westerwatering via De Slinger is een optie die wel eens wordt geprobeerd. Maar zoals uit het filmpje ook blijkt is dat eigenlijk onmogelijk door de helling van het fietspad. En bovendien is het nog maar de vraag of rolstoelers gebruik mogen maken van De Slinger. Voetgangers mogen er in elk geval niet op lopen. Dat is met een verbodsbord aangegeven. Voor rolstoelers is het eigenlijk ook een te gevaarlijke route.

De route die dan open ligt is omrijden om het Stadhuis vanaf de Oostkant te benaderen. Al met al een schandelijke situatie die maar voort duurt. De gemeente kan er niet veel aan doen. In dit geval is Zaanstad afhankelijk van de NS en de mate waarin deze organisatie klantgericht opereert.

Video

RadioTV Zaanstreek-verslaggever Dustin Benjamins ging kijken hoe het zit met de lift en hoe hij vanaf de westkant van het station Zaandam in het Stadshart kan komen. Te bekijken in HD.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *