Medewerkers AH-distributiecentra in staking

ZAANDAM – Door niet in te gaan op de eisen van de vakbonden wordt Albert Heijn nu geconfronteerd met trammelant. Vanaf vanavond gaan de medewerkers van de distributiecentra in staking. De stakingen zijn in de centra in Zaandam, Geldermalsen en Pijnacker.

In de onderhandelingen wil AH niet verder gaan dan 6% salaris erbij in april 2023 en nog eens 2% in januari. De FNV stelt dat medewerkers inleveren. De vakbond eist dat de salarissen in een jaar structureel omhoog gaan met 14,3%, plus € 100 bruto per maand. Verder wil de bond dat de lonen meestijgen met de prijsontwikkeling in de winkels.

Het zijn niet de enige eisen die de vakbond stelt. Zo wil de FNV dat ook de toeslagen blijven zoals ze zijn. Nieuw personeel krijgt andere, vaak lagere, bedragen voor werken op zondag. Parttimers die van rooster veranderen zouden ook minder krijgen.

Alarmbellen

De alarmbellen zijn na eerdere, wilde, stakingen niet afgegaan bij het supermarktconcern. De distributiemedewerkers lieten toen hun grote ontevredenheid al blijken. De bereidheid om actie te gaan voeren bleek groot. De directie van AH gaf echter geen duimbreed toe en roept nu de ellende over zichzelf af.

Solidair

Shefania Sewbaks, bestuurder FNH Handel constateert dat de distributiemedewerkers erg solidair zijn met elkaar. “De parttimers in Pijnacker beginnen met stiptheidsacties en stoppen daarna enkele uren met werken, net als hun collega’s in Zaandam en Geldermalsen. Maandag nemen ook de medewerkers met een fulltime contract het stokje over en leggen het werk neer.” De medewerkers laten op deze wijze merken dat ze zich niet meer tegen elkaar laten uitspelen, zegt Sewbaks.. “AH zette in het verleden parttime medewerkers in als stakingsbrekers. Die verdeel- en heerstactiek staan de mensen niet meer toe”.

Op de distributiecentra werken zo’n 4.000 mensen.

Bron foto bij dit artikel: FNV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *