Onthulling naambord Remmert Aten en Jaap Bollbrug

ZAANDAM – Vandaag kreeg een brug over De Gouw bij het Zaans Medisch Centrum de naam ‘Remmert Aten en Jaap Bollbrug’. Een eerbetoon aan twee verzetshelden die in de Tweede Wereld Oorlog wisten te voorkomen dat de Hembrug over het Noordzeekanaal werd opgeblazen door de Duitsers.

De onthulling van het naambord op de brug werd gedaan door Freek de Jonge, burgemeester Jan Hamming en wethouder Wessel Breunesse. Bij de onthulling waren verder aanwezig mevrouw Marion Aten, dochter van Remmert. Van de Contactgroep Voormalig Verzet Zaanstreek Waterland 1940-1945 waren Sjef Swolfs en Wim Nieuwenhuijse aanwezig.

De aanwezigheid van Freek de Jonge was niet zomaar. In januari 2020 ontving De Jonge de erepenning van de gemeente Zaanstad. Hij deed toen een oproep om een straat in Zaanstad naar verzetsheld Remmert Aten te vernoemen. Het werd een brug.

In de stad hebben al twee bruggen de naam van een verzetsheld gekregen. Zo werd in 2013 de brug op de Vermiljoenweg vernoemd naar Anton de Kom en de brug tussen het Gouwpark en de Hoogaarslaan kreeg in 2020 de naam van verzetsstrijder Cornelis Zwart.

Hembrug

Remmert Aten was bijzonder actief in het verzet tijdens de oorlog. Hij bracht geld en goederen rond bij joodse onderduikers. Hij was bestuurslid van een onderafdeling van het Nationaal Steunfonds, lid van de Ordedienst en de Gewestelijke Sabotage Afdeling. Hij huisvestte meerdere joodse onderduikers.

Vooral bekend werd Aten door het verwijderen van springstofladingen uit de pijlers van de Hembrug. De Duitsers wilden deze spoorbrug over het Noordzeekanaal opblazen. Dit om de opmars van de geallieerden in Noord-Holland te belemmeren. Er waren twee pogingen nodig om de springstof te verwijderen. De eerste poging deed Aten op 21 juni 1944 samen met Jan van Heijningen en Klaas Klinkenberg. Deze poging mislukte. 21 September deed Aten met Jaap Boll een tweede poging en die lukte wel. Samen verwijderden ze in vijf uur tijd ruim 400 pakketten springstof.

Toen de Duitsers het de volgende dag ontdekten, fusilleerden ze vier bewakers en brachten nieuwe springladingen aan. Remmert Aten heeft ook geprobeerd deze ladingen te verwijderen, maar dat lukte niet omdat er houten versperringen waren aangebracht.

VIDEO

RadioTV Zaanstreek maakte de volgende korte videoreportage:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *