Oplevering EBS remise loopt vertraging op

ZAANSTAD – Voor busonderneming EBS wordt in de Achtersluispolder te Zaandam een hypermoderne remise gebouwd. De elektrische bussen worden hier opgeladen. De elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen die op het dak van de remise worden geplaatst. De oplevering van het gebouw is gepland voor 10 december 2023. Dat zal nog een flinke klus worden. Bouwvakkers er naar gevraagd, reageren dat 10 december onhaalbaar is. Wat de consequenties voor de start van EBS in de Zaanstreek zijn, is vooralsnog onduidelijk. De bussen zullen dan waarschijnlijk naar de remise in Purmerend moeten om opgeladen te worden. Al met al een slechte start.

Wij hebben EBS op alle mogelijke manieren geprobeerd te bereiken, maar de woordvoering is Oost-Indisch doof voor onze vragen. Telefoontjes worden niet beantwoord, op e-mailtjes wordt niet gereageerd. We zijn al zeker vier weken bezig om bij de busonderneming informatie in te winnen. Dat ging bij de vorige busonderneming toch een stuk makkelijker. Connexxion stond ons altijd wel te woord.

Buslijn 69 en lijn N94

Op 3 oktober schreven wij al over de problematiek aangaande buslijn 69. Buschauffeurs maken zich namelijk zorgen over buslijn 69, die van Krommenie naar Het Kalf in Zaandam gaat. De haltes Verzetstraat en Leliestraat in Koog aan de Zaan komen in de nieuwe dienstregeling te vervallen. Ook de halte Westwateringtunnel wordt geschrapt. Buschauffeurs maken zich grote zorgen omdat buslijn 69 al vaak erg vol zit en nu zal deze bus ook nog via de Zaanse Schans rijden. Daardoor neemt de reistijd met 15 minuten toe en de ritprijs wordt hoger. Deze bus zal extra druk worden omdat er veel toeristen naar het centrum van Zaandam zullen gaan. Van EBS hadden we graag gehoord of men zich realiseert wat de gevolgen zijn van het opheffen van genoemde haltes en het rijden via de Schans. Maar u snapt het, EBS heeft het drukker met koffie drinken dan met het antwoorden op vragen van de Pers.

Er zijn ook problemen met lijn N94, de nachtbus. Het meest verontrustende nieuws is dat lijn N94 niet meer vanuit Amsterdam zal vertrekken, maar slechts tot het metrostation Amsterdam Noord zal rijden. Dit heeft te maken met geplande werkzaamheden in het centrum van Amsterdam. Dit heeft met name invloed op het nachtnet. De vraag blijft hoe mensen midden in de nacht, bijvoorbeeld om 03:00 uur, van Amsterdam terug naar Krommenie kunnen reizen. EBS zwijgt in alle toonaarden op vragen van ons over deze voor passagiers belangrijke kwestie.

Oplaadinfrastructuur

Een ander dringend vraagstuk betreft de oplaadinfrastructuur voor de bussen. Er zijn berichten over problemen met het stroomnet op de nieuwe standplaats in Zaandam. Daardoor is de overgang naar elektrische bussen een probleem. EBS heeft aangekondigd een uitwijklocatie in Purmerend te hebben. Dit zou voor chauffeurs de reistijd aanzienlijk verlengen en lijkt niet de meest efficiënte oplossing voor de chauffeurs. Nu de oplevering van de gloednieuwe EBS-remise in de Achtersluispolder vertraging lijkt op te leveren, doet het probleem zich meteen al voor op het moment dat de busmaatschappij zijn dienstregeling gaat uitvoeren.

Klantvriendelijkheid

Er zijn nog tal van andere vragen die we hebben gesteld, maar tot op heden hebben we dus geen antwoorden ontvangen van EBS. Automatisch ontstaat dan de vraag of EBS zijn nieuwe klanten, namelijk die in de Zaanstreek, wel serieus neemt. Bij klantvriendelijkheid hebben wij een andere invulling in elk geval. We zullen onze lezers op de hoogte houden zodra er nieuwe informatie beschikbaar is. De onduidelijkheden en problemen in het openbaar vervoer blijven zorgen baren voor de reizigers in de regio.

Foto’s remise EBS in aanbouw

De hypermoderne remise van EBS wordt gebouwd in de Achtersluispolder. RadioTV Zaanstreek ging even kijken hoe het er voor staat met de bouw en maakte de volgende fotoreportage

3 reacties

  • 10 december zou alles klaar zijn, echter werd niet verteld welk jaar. ’t Zal wel 2024 worden. We hebben nog niet eens vorst gehad stel je voor, dan was er helemaal niets gebeurd aan de bouw van de garage

  • Hoop paniek allemaal, grotendeels gebaseerd op aannames en niet op feiten. Oké het is niet goed dat EBS niet reageert. Maar zijn jullie ook al eens langs geweest op de vestiging in Purmerend om daar “verhaal te halen”???
    Dit artikel is stemmingmakerij!!!

  • Oh ennuh volgens mijn informatie blijven de nachtbussen wel naar het centraal station van Amsterdam rijden.
    De bussen van overdag komen de eerste 8 maanden (plus eventuele vertraging) niet op het centraal station van Amsterdam door werkzaamheden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *