Politie Zaanstreek: “Soms hebben we een rotbaan”

We besteden op RadioTV Zaanstreek regelmatig aandacht een het werk van de hulpdiensten, zoals de politie. Meestal gaat het dan om incidenten waarbij er sprake is van politie inzet, 112 nieuws. De laatste jaren zien we een toename van respectloos gedrag van omstanders bij ongelukken op de weg, waarbij het politie en ambulancepersoneel worden gehinderd bij hun werkzaamheden. Verontrustend. Vooral als bij een ongeluk sprake is van slachtoffers, zwaargewond of nog erger.

Vandaag lazen we op de Facebookpagina van het Politie Basisteam Zaanstreek een emotioneel bericht waaruit blijkt hoe moeilijk het is om een slechtnieuwsgesprek te voeren. Omdat we vinden dat hulpverleners respect verdienen voor hun inzet, hebben we het bericht hieronder integraal overgenomen.

“Soms hebben we een rotbaan

Want hoe vertel je iemand dat haar partner nooit meer thuiskomt? En wat zeg je tegen iemand die nog niet weet dat zijn of haar dochter het leven niet meer zag zitten? Of dat haar zoon verkeerde vrienden had en er nu niet meer is?

Reageert zo iemand boos, verdrietig, misschien wel opgelucht of blij? Jaarlijks voeren wij als politie honderden slechtnieuwsgesprekken. Stelregel een is dan: verwacht het onverwachte. In de meeste gevallen trekken wij de grond onder mensen hun voeten vandaan. Soms ook zijn mensen blij of gaan ze de situatie uit de weg. Onze hartslag gaat door het dak wanneer wij horen dat de voordeur opengaat.

Het is onze uitdaging om in de eerste uren een zo goed mogelijke begeleiding te geven, op de momenten dat nabestaanden op hun kwetsbaarst zijn. Opvang voor de hond regelen, zorgen dat de buren je kind van sportles halen. Of gewoon een arm om je heen, wachtend tot je niet meer alleen bent.

En ja, dat is de vervelende kant van ons werk. Elk verhaal doet wat met ons. Gelukkig maar. Dat maakt ons mens. Onderweg naar bureau gaat de radio voor even op standje geluidsoverlast. Wij doen even een uurtje niet meer mee, tenzij… Thuis geven we onze geliefden graag nog een extra knuffel.

Wees lief voor elkaar!💙

Bron: Facebook Politie Basisteam Zaanstreek. Rechtenvrijefoto Politie NL