Preventief fouilleren nu ook in Rosmolenbuurt en Burgemeestersbuurt

ZAANSTAD – Na een jaar waar in onze stad sprake was van 180 geweldsincidenten met wapens heeft loco burgemeester Harrie van der Laan, in overleg met het Openbaar Ministerie en de politie, besloten om preventief te fouilleren op nieuw als maatregel in te stellen. Een deel van de wapenincidenten vond (vlak) buiten de veiligheidsrisicogebieden plaats. Daarom is ervoor gekozen om het aantal gebieden waar preventief fouilleren mag uit te breiden. De gebieden waar de maatregel al voor geldt zijn Zaandam centrum, de wijk Poelenburg. Daar komen nu de Rosmolenbuurt en de Burgemeestersbuurt bij. De maatregel is ingesteld tot tenminste 1 juli 2024.

Doel van de maatregel is om zoveel mogelijk wapens van de straat te halen laat loco burgemeester Van der Laan weten in een toelichting. “Wij zien dat preventief fouilleren al jaren leidt tot resultaten. Bij zes preventief fouilleeracties werden afgelopen jaar 21 wapens gevonden.” Met de maatregel wil Zaanstad ook een signaal afgeven dat wapens niet in onze samenleving thuis horen.

Tussen juli 2022 en juli 2023 werden 794 mensen gecontroleerd. Dat leverde dus 21 wapens op. Alleen al in het veiligheidsricisogebied Zaandam centrum vond de politie 10 messen, 5 schroevendraaiers en een stroomstootwapen en in Poelenburg twee knuppels en drie messen.

Uitbreiding veiligheidsrisicogebieden

Alleen al in Zaandam centrum ging het in de afgelopen periode om maar liefst 37 wapenincidenten. De politie heeft becijferd dat van de 13 wapenincidenten in de Burgemeestersbuurt er 8 buiten het veiligheidsrisicogebied plaatsvonden. Voor de Rosmolenbuurt geldt dat 13 van de 14 wapenincidenten buiten het veiligheidsrisicogebied plaatsvonden. Dat is dan ook de aanleiding om beide gebieden toe te voegen aan de plekken waar preventief gefouilleerd mag worden.

Detectiepoorten en handscanners

Preventief fouilleren gebeurt met detectiepoortjes en handscanners. Fysiek contact wordt zoveel mogelijk beperkt. De gehanteerde methode blijkt net zo effectief. Preventief fouilleren vindt alleen plaats in gebieden waar wapenincidenten zich concentreren en die aangewezen zijn door de (loco) burgemeester.

Wapenvondsten bij preventief fouilleren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *