Preventief fouilleren verlengd met jaar

Zaandam – De politie mag tot en met 1 juli 2023 doorgaan met preventief fouilleren in Zaandam-centrum, de Russische Buurt en de wijk Poelenburg. De maatregel is verlengd met een jaar vanwege een serie ernstige incidenten waarbij wapens waren betrokken, maar ook omdat bij preventief fouilleeracties wapens werden aangetroffen. Bij drie acties in 2022 maar liefst 21 wapens.

“Elk wapen op straat is er één teveel”, zegt burgemeester Jan Hamming. “De opbrengsten van het preventief fouilleren ligt in Zaanstad al jaren hoog. Het aantal wapenincidenten is veel te groot.” Het blijft zelfs toenemen zegt Hamming. Vooral nadat de coronamaatregelen zijn afgeschaft. “Bovendien nemen de opbrengsten van het preventief fouilleren toe. Dat vraagt extra inzet om wapens van straat te krijgen.” Om die reden is het van belang dat dit beleid wordt doorgezet. Burgemeester Jan Hamming staat hierin niet alleen. “Het Openbaar Ministerie en de politie zijn dat met me eens.” Hij sluit niet uit dat andere acties worden uitgevoerd, bijvoorbeeld het controleren van kluisjes op middelbare scholen. “Ik wil dat we alles doen om onze straten veiliger te maken en ons te verzetten tegen wapenbezit en -geweld’, aldus Jan Hamming.

Coronaproof

Tijdens de coronacrisis in 2021 werden er aanmerkelijk minder preventief fouilleeracties uitgevoerd. Om de controles op wapenbezit te kunnen opstarten is een nieuwe werkwijze ontwikkeld: coronaproof werken. Hiervoor worden detectiepoortjes en handscanners ingezet. Door deze werkwijze wordt fysiek contact tot een minimum beperkt. Dit heeft geen consequenties voor het aantal mensen dat gecontroleerd wordt, want dat zal ongeveer het zelfde blijven.

Tijdens de pandemie is het aantal preventief fouilleeracties afgenomen, maar de opbrengst gemiddeld per actie is toegenomen.

Drie controles: 21 wapens

De eerste zes maanden van 2022 zijn er 3 fouilleeracties uitgevoerd waarbij 508 mensen en 310 voertuigen werden gecontroleerd. Dat leverde 21 wapens op, waaronder19 steekwapens.

Tijdens de acties in 2019 (voor de pandemie) vond de politie 1 wapen per 41 controles. In 2020 en 2021 was dat respectievelijk 1 wapen per 43 controles en 1 wapen per 28 gecontroleerde personen. De gemiddelde opbrengst in 2022 tot nu toe is 1 wapen per 24 gecontroleerde personen.

A-selectieve controle

Controles worden uitsluitend uitgevoerd in gebieden waar wapenincidenten zich concentreren en die door de burgemeester zijn aangewezen. De controles zijn a-selectief en zonder aanzien des persoons. Met minimale politiecapaciteit worden er jaarlijks tientallen wapens van straat gehaald.

Detectiepoortjes en handscanners ingezet om wapens van straat te halen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *