Prins Hendrikbuurt hondenpoep beu

ZAANDAM – De Zaandamse Prins Hendrikbuurt is klaar met hondeneigenaren die hun honden uitlaten en de poep laten liggen. De irritatie is zo hoog opgelopen dat de buurt zelfs een petitie is gestart om de gemeente over te halen te gaan handhaven.

Overal ligt hondenpoep in het gezellige buurtje. De organisatoren van de petitie hebben een steekproef uitgevoerd. Er ligt om de 6 meter langs de kade en om de 50 meter op straat wel een hondendrol. Dat vindt de buurt behalve irritant ook een ongezond gebruik van de schaarse groene ruimte. “De kade zou goed benut kunnen worden (picknick, boek lezen, speelplek kinderen). Nu wordt de plek vermeden uit angst om met poep besmeurd thuis te komen.” We kunnen na elke wandeling wel schoenen of kinderwagens schoonmaken, heet het. De buurt vindt het een echt probleem, dat de leefbaarheid aantast.

Actieplan

Zo werd een actieplan gestart om de buurt hondenpoepvrij te krijgen. De petitie is er een onderdeel van. Doel van de petitie is om de gemeente mee te krijgen in de strijd tegen hondenpoep. Door handhaving, door het uitdelen van boetes (€ 150 voor een heterdaadje), verbodsborden neerzetten. Zelfs dna-testen op hondendrollen om eigenaars te achterhalen wordt aanbevolen. Dit allemaal om de hondenbezitter zijn verantwoordelijkheid te leren nemen.

De buurt heeft een voormeting verricht op 26 mei 2024. Er werden hondendrollen geteld op het stuk grasveld langs de Prins Hendrikkade (tussen huisnummers 53 en 69) en op het Skager Rak. De telling leverde 20 drollen op langs de Prins Hendrikkade en 3 op het Skager Rak. Zo kwam men op het gemiddelde van 1 drol per 6 meter gras en 1 per 50 meter straat.

Vervolgens werd in het onderzoek van de buurt geëxtrapoleerd voor het totaal aantal meters gras en straat. De buurt heeft 712 lopende meter gras en 5320 lopende meter straat. Volgens het onderzoek zou het aantal hondendrollen uit kunnen komen op totaal 224 (gras = 118; straat = 106 drollen) en dat is puur wat. De gemeente laat een aardig bedragje aan boetes liggen. Volgens de buurt € 33.600.-, maar dat is waarschijnlijk wat te kort door de bocht gerekend, want je moet natuurlijk wel de hondeneigenaren zien te vinden. DNA-onderzoek, als dat al uit gevoerd kan worden, kost ook nog wat.

Als het actieplan wordt afgewikkeld (met medewerking van de gemeente) wil de buurt een nameting gaan verrichten om te zien of het ook een succes is.

Petitie

De petitie is opgenomen in petities.nl of via de QR code

Navolging

Misschien verdient de actie van de bewoners van de Prins Bernhardbuurt navolging. Want op menig plekje in de stad roert het hondje zijn gat, en kijkt de eigenaar een andere kant op.