Problemen met tijdelijke Zaanbrug nog niet opgelost

Wormerveer/Wormer – De problemen met de tijdelijke Zaanbrug zijn nog niet opgelost. De brug ging vijf dagen geleden in storing. Een van de cilinders zou het hebben begeven. Daardoor kon de brug niet meer regelmatig worden geopend. Er werd gezegd 1 keer per uur. Verder zou het scheepvaartverkeer moeten omvaren. Het lijkt er nu op dat het oplossen van de problemen langer gaat duren.

Zaanstad en de provincie Noord-Holland geven uiteenlopende informatie. Zo zou de brug op 1 cilinder niet kunnen draaien, maar zou hij wel één keer per uur open gaan om scheepvaartverkeer er door te laten. Op 1 cilinder openen zou het systeem kunnen overbelasten en een defect op het moment van openstellen kan desastreus zijn. Maar of dat ook werkelijk zo is, is evenmin duidelijk.

Eerder vandaag ontvingen wij het bericht dat de brug helemaal gesloten zou blijven. Inmiddels is dat al weer gecorrigeerd en blijft de openstelling van 1 keer per uur gehandhaafd. Welke acties door provincie, gemeente of aannemer worden ondernomen om de problemen definitief te tackelen is nog onbekend.

Vaart uit de Zaan

Intussen loopt de scheepvaart door de Zaan schade op, omdat bij stremming een route gekozen moet worden door vrachtschepen die uren vertraging oplevert. Bij de gestegen brandstofprijzen, betekent dit ook hogere kosten voor de scheepvaart. Het gedoe met bruggen over de Zaan is inmiddels bijna gewoon geworden. De vaart is uit de Zaan. Of de scheepvaart de opgelopen schade ergens kan verhalen is niet duidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *