Provinciale coalitie bijna rond, of toch niet?

HAARLEM – De formateurs Ankie Broekers-Knol en Bernt Schneiders hadden liever gehad dat Noord-Holland de eerste provincie was geweest met een coalitieakkoord. Hoewel de laatste fase is aangebroken in de onderhandelingen tussen BBB, VVD, PvdA en GroenLinks, is er nog altijd geen witte rook. “Het venijn zit vaak in de staart.”

Dat de formatie al een eind op het zuiden is blijkt uit de zaken die nu worden besproken, de portefeuilleverdeling en het financiële plaatje. Zo wordt er gekeken naar de financiële haalbaarheid van de keuzes die gemaakt zijn. De fracties moeten ook een aantal inhoudelijke onderwerpen bespreken. “Een kwetsbare fase die politieke spanning kan opleveren”, schrijven Broekers-Knol en Schneiders in hun provinciale blog.

Wel is er sprake van een gegroeid vertrouwen tussen de partijen. Er is meer begrip voor elkaar en af en toe brengt een grap de broodnodige relativering. “Dat neemt niet weg dat het op inhoudelijk gebied hier en daar best kan schuren.” De formateurs vinden dat logisch, gelet op de verschillende standpunten die de vier partijen uitdragen.

Al met al gaat het nog even duren daar in Haarlem. “De formatie is voor ons geslaagd als er straks een nieuw college van Gedeputeerde Staten is met een breed gedragen akkoord.” De nieuwe coalitie moet dan de komende vier jaar het vertrouwen van de kiezer waar maken. “Dat lukt alleen als ze voortdurend hun ogen op de bal houden…”, aldus de formateurs.

Gokje wagen? RadioTV Zaanstreek denkt dat eind juli de kogel door de kerk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *