Haarlem – Bedrijven die gezamenlijk stroom willen delen op een bedrijventerrein of boeren die overtollige zonnestroom willen opslaan in een batterij kunnen subsidie hiervoor aanvragen bij de provincie Noord-Holland. Bewonerscollectieven die samen energie willen opslaan en initiatieven die op een andere manier het elektriciteitsnetwerk ontlasten komen ook in aanmerking voor subsidie. Er zit voor 2022 totaal 1,5 miljoen euro in de pot.
Het stroomnet in de provincie is de afgelopen jaren zo goed als verstopt geraakt. Duizenden laadpalen voor elektrische auto’s, huizen die overschakelden op warmtepompen, bedrijven die verduurzamen door te elektrificeren. We gebruiken veel stroom. Aan de andere kant wordt steeds meer groene elektriciteit opgewekt (zonnepanelen, windmolens). “Dat kraakt”, stelt de provincie. De maximale capaciteit is bereikt. Samen met de netwerkbeheerders en gemeenten probeert de provincie Noord-Holland ervoor te zorgen dat het netwerk optimaal blijft functioneren.
‘Besparen, besparen, besparen’
Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat en Energie: “Het mantra is ‘besparen, besparen, besparen’. En dat moet ook: door minder energie te gebruiken. Daarmee zijn we er alleen nog niet. Bedrijven in het Noordzeekanaalgebied, samen verantwoordelijk voor bijna 70% van de CO2-reductie, hebben zoveel last van de problemen op het elektriciteitsnet, dat ze daardoor waarschijnlijk niet hun CO2-reductiedoel van 55% in 2030 gaan halen. Nieuwe investeringen zijn niet mogelijk, terwijl veel bedrijven hun bedrijfsprocessen willen verduurzamen. Daar hebben ze, liefst duurzame, elektriciteit voor nodig, in plaats van de kolen of het gas dat ze nu gebruiken. Tegelijk kunnen in nieuwe woonwijken geen winkels en scholen of medische posten worden aangesloten.”
De provinciebestuurder wil voorkomen dat het de spuigaten uitloopt. Daarom kijkt de provincie ook naar slimme oplossingen die efficiënt of beperkt gebruikmaken van het elektriciteitsnetwerk. Vandaar die subsidiepot met 1,5 miljoen euro. “Voor samenwerkingsverbanden is per project maximaal 250.000 euro beschikbaar voor collectieve oplossingen. Voor individuele zakelijke partijen is het 75.000 euro.”
De subsidie kan gebruikt worden voor haalbaarheidsstudies of voor het daadwerkelijk realiseren van oplossingen.
‘Druppel op een gloeiende plaat’
Het subsidiepotje is niet al te omvangrijk. Dat vindt Stigter ook: “Ik realiseer me dat het een druppel op een gloeiende plaat is. Maar wel een die werkt en waar ook minister Jetten voor Klimaat en Energie voor pleit.” Alleen dat pleidooi is niet genoeg. Stigter wil dat Jetten er voor zorgt dat er financiële prikkels komen en ondersteuning om slimme oplossingen rendabel te maken. Daarbij denkt hij aan het duurder maken van grote aansluitingen of het flexibel beprijzen van energiekosten. Verder wil Noord-Holland wettelijke experimenteerruimte krijgen om optimaal gebruik te maken van de slimme oplossingen voor het probleem op het elektriciteitsnetwerk. Een wensenlijstje ligt inmiddels bij de Tweede Kamer
Met een thuisaccu en omvormer/ lader combi kan je de piek-verbruik vanaf het net afvlakken. Want het net heeft meer als genoeg capaciteit , om met een constante flow aan stroom, ieder huishouding van prik te voorzien.
Voorbeeld , de meeste woningen hebben een verbruik van gemiddeld 250-500 watt per uur.
Maar het het niet ondenkbaar, dat er piek belastingen voor een korte periode tussen zit van 5000 Watt/h. Wanneer je die piek kan afvlakken naar veel minder, wordt het net ontlast.
Door eerst een paar verschillende woningen te monitoren, kwa verbruik, kan je vrij nauwkeurig vast stellen, op hoeveel afname vanaf het net, is gunstig voor de verbruiker, Zodat hij /zij niet te kort komt. En niet ineens met een lege accu staat.
Voorbeeld van Off-Gridd huizen met veel zonnepanelen en nood generator in Schotland. Die mensen gebruiken maar 10% van hun energie via de noodgenerator. Dus er is veel mogelijk.