Provincie wil slimmer gebruik laten maken van vaarwegen

HAARLEM – De provincie Noord-Holland gaat inzetten op het realtime delen van data om te stimuleren opdat goederenvervoer meer over water in plaats van over de weg gaat plaatsvinden. Het is een van de maatregelen om een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid, bereikbaarheid en de CO2-uitstoot te verminderen.

‘Internet of Cargo’

Delen van data biedt voordelen voor de logistieke sector. De provincie werkt aan het realtime volgen van goederen met behulp van dat. Dit wordt ook wel ‘Internet of Cargo’ genoemd. Goederen worden slim gemaakt door er data aan te koppelen. De hele reis is dan live te volgen door de voerder. Die kan dan kiezen voor de duurzaamste reis (over weg of water), op het gunstigste tijdstip. Het bundelen van ladingen en het beter plannen van een rit wordt daardoor mogelijk. De eerste slimme lading was een lading bakstenen. Bekijk de video voor de werkwijze.

De reis van de slimme steen (bron: provincie Noord-Holland)

Uitbreiding

Noord-Holland gaat het delen van data uitbreiden voor de binnenvaart. De verwachting is dat aan steeds meer ladingen data gekoppeld wordt om de goederenketens inzichtelijker te maken. In juni wordt bijvoorbeeld data gekoppeld aan cacaobonen die over de Zaan worden vervoerd met een emissievrije duwboot van KOTUG Internationaal.

Noord-Holland treft meer maatregelen naast het koppelen van data aan vracht. Zo wil de provincie inzetten op het ontwikkelen van een netwerk van emissievrije binnenvaartschepen, die tussen haltes (voor schepen) kunnen varen in Noord-Holland en daar buiten. Dit moet een bijdrage leveren aan een grotere goederenstroom over water in plaats van over de weg.

Om de doelstellingen te bereiken werkt de provincie samen met KOTUG CityBarge, Circle Line Logistics, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en nog een aantal andere private partners.

Bron: Provincie Noord-Holland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *